Určitě mi dáte za pravdu, že se všichni těšíme na první jarní měsíc.

Sluníčko začne pouštět svoje paprsky na louky, pole, naše zahrádky a jeho teplo začne probouzet první kytičky. Slabé zelené výhonky trávy začnou vystrkovat svoje lístky na povrch půdy. Stromy dávají pokyn větvičkám, aby probudily pupeny a první lístky se rozvinuly. Všechno okolo nás se začíná probouzet. Ptáčci po dlouhé zimě pějí nádherné symfonie. Je přímo úžasné vidět, jak se všechno probouzí.

Přesto se tu vyskytuje malý problém.

Tolik se těšíme na toto období a v duchu plánujeme, co všechno uděláme a kam se podíváme. Najednou když to přijde, nemáme dostatek síly naše plány uskutečnit. Přemáhá nás únava, začínají bolet klouby a celé tělo je takové jaksi polámané. Nebojte, není to žádná nová nemoc, která by navštívila váš dům. Je to v celku přirozený proces, který znali již naši předkové.

Zima dává zabrat každému lidskému organismu.

Naše tělo vynakládá víc, než dost energie na to, aby se ubránilo útokům různých nemocí a infekcí. S tím ruku v ruce kráčí vyčerpanost a únava. Samozřejmě se dá předejít takovým stavům. Ovšem bude to chtít protříbit jídelníček a změnit stravu, která bude obohacena o ovoce a zeleninu. Jedině přísun vitamínů nám pomůže překonat období jarní krize.

Samozřejmě, že můžete namítnout, že existuje spoustu vitamínových preparátů a máte pravdu. Já dávám přednost čerstvé zelenině, ovoci a bylinkám. Úplně nejlepší je, pokud máte svůj vlastní zdroj nebo odběr přímo od farmářů.
Stejně tak ale mohou v některých případech proti únavě pomoci očechy  nebo dodat potřebné vitamíny.

Málokdo ví nebo vůbec tuší, že pokladem jsou pro nás ořechy.

Že jste slýchávali, že jsou plné nezdravých tuků a těžké na trávení? Inu nesmíte věřit hned všem lidským povídačkám, pojďme si raději připomenout jak to doopravdy s těmi ořechy je.

Ořechy patří mezi výživově velmi hodnotné potraviny.

Jsou skvělým zdrojem bílkovin, vitamínů, minerálů a velmi kvalitních tuků. Některé ořechy mají tak výrazné prospěšné vlastnosti, že je lze považovat spíše za doplněk stravy. Proto by v kuchyni rozhodně neměly chybět.

Ráda bych se zmínila o některých z nich a možná budete překvapeni jejich účinkem.

Arašídy – pochází z Argentiny a Číny
Jsou bohatým zdrojem bílkovin, sacharidů, nenasycených mastných kyselin a vitamínů skupiny B. Pozitivně působí na nervovou soustavu a při spalování tuků, bojují proti stárnutí buněk.

Kešu – pochází z Vietnamu
Jsou bohatým zdroje bílkovin, sacharidů a nasycených mastných kyselin. Obsahují vitamíny skupiny B a minerály. Pozitivně působí na nervovou soustavu a cévy. Jsou velkým bojovníkem proti únavě a stresu.

Pistácie – pochází z Iránu
Jsou zdrojem vlákniny, nenasycených mastných kyselin a vitamínů A, B, E i minerálů – železa, mědi a zinku. Pistácie přispívají ke snížení krevního tlaku, posilují nervy, redukují cholesterol, podporují dobré trávení a jako antioxidant mohou přispívat v prevenci proti některým druhům vážných nemocí.

Lískové oříšky – pochází z Azerbajdžánu a Gruzie
Sice v nich nenajdete svatební šaty, ale zaručeně vitamíny skupiny B a minerály. Pozitivně působí na nervový systém, proti únavě nebo křečím. Jsou často doporučovány při léčbě ledvinových kamenů. Dále snižují cholesterol a napomáhají správnému trávení.

Makadamové oříšky – pochází z Keni
Jsou zdrojem vitamínů a prospěšných mastných kyselin, minerálů a antioxidantů. Neobsahují lepek. Pozitivně působí na imunitu, správnou činnost srdce a
hydrataci pokožky. Jsou velkým pomocníkem při soustředění, zpevňují kosti i zuby a pročišťují celý organismus. Tyto oříšky jsou bohatým zdrojem energie a podporují růst svalové hmoty.

Mandle – pochází z USA
V mandlích je mnoho cenných živin, mnoho vitamínů B a E i minerálních látek, vápník, hořčík, fosfor nebo zinek. Jsou také zdrojem vlákniny, bílkovin a zdraví prospěšných tuků. Pozitivně působí na správnou činnost srdce, trávení, nervový systém, hladinu cukru v krvi, zdravý růst buněk i tvorbu tkání. Při redukci váhy by neměly chybět v jídelníčku.

Para ořechy – pochází z Bolívie
Jsou zdrojem zdraví prospěšných tuků, vitamínů B, E a minerálů – hořčík, fosfor, měď, draslík a další. Ve větším množství je zde zastoupen selen, který s vitamínem E působí velice pozitivně na náš organismus. Obsahují bílkoviny. Působí jako antioxidant a podporují imunitu, trávení, nervový systém i činnost mozku. Dále pozitivně ovlivňují cholesterol v krvi.

Pekanové ořechy – pochází u USA
Jsou bohatým zdrojem vitamínů A, B a minerálů, fosforu, vápníku, zinku a železa. Díky zinku působí velice pozitivně na bílé krvinky. Pozitivně ovlivňují mozkovou činnost, trávení, vysoký cholesterol, posilují imunitní systém, chrání tělo před volnými radikály, jsou prevencí proti vážným onemocněním.

Piniové ořechy – pochází z Číny
Obsahují vitamíny, minerály, nenasycené mastné kyseliny i kvalitní bílkoviny. Pozitivně působí na nervový systém, imunitu, trávicí trakt, upravují hladinu cukru v krvi, snižují vysoký cholesterol a průběžně dodávají tělu energii.

Vlašské ořechy – pochází ze Slovenska
Jsou bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, dále vitamínu A, C a E. Kromě toho obsahují spoustu kvalitních a zdravých tuků, bílkovin i sacharidů. Vlašské ořechy mají pozitivní vliv na nervovou soustavu, krevní oběh, trávení, cholesterol, plodnost u mužů i silnější imunitu.

Jak sami vidíte, ořechy rozhodně nejsou nepřítelem pro nás. Doporučená denní dávka je jedna hrst a nejlépe právě různých jader oříšků.

Kolik spořádáte ořechů vy?

Věděli jste o některých vlastnostech ořechů?

23 komentářů u „Přichází toužebně očekávané jaro, nastartujte tělo s ořechy“

  1. Jana napsal:

    Oříšky u nás jedou ve velkém. Přírodní, slané, sladké. Já si oblíbila lísková jádra v jogurtu.. Manžel rád něco pikantního, třeba oříšky ve wasabi nebo chilli.. Sestra po přírodnu, mamka jakkoliv. 🙂

  2. devilscat napsal:

    já mám ořechy moc ráda, doma máme vlašské a lískové na zahradě, tak doufám, že se letos podaří a budou, loni bohužel na jaře zmrzly…. občas si koupím para ořechy, pistácie, mandle… ted ale zrovna dlabu goji 🙂

  3. Evik napsal:

    Už jsem o tom slyšela a něco i málo četla. A ořechy mám moc ráda, akorat že jsou celkem drahé. Ale jednou za čas proč ne.

  4. vita1980 napsal:

    o tom, že jsou ořechy zdravé, jsem věděl – ale takhle podrobně určitě ne. Oříšky všech druhů miluji, zejména u televize jsem schopen jich zkonzumovat velké množství, jen kdyby potvory tolik nelezly do zubů.

  5. Petulavpk napsal:

    Ořechy – ty já miluji a rozhodně se vyplatí koupit si větší balení, které je cenově výhodné. Mandle jsou skvělé i v tom, že si sami můžete udělat mandlové mléko, které je rozhodně stravitelnější a výhodným doplňkem do smoothie. Kešu ořechy přímo miluji a cena v tomto e-shopu je přímo skvělá. Rozhodně nabídka všech balení se nedá srovnat s cenou v obchodě.

  6. pskrob napsal:

    Ořechy jsou dobré, ale nic se nemá přehánět

  7. Plazmic napsal:

    Všechna ta jadérka těch různých druhů jsou i na chuť výborná a o jejich vlastnostech a přednostech jsem věděl a rád je jím:).

  8. Ivona napsal:

    Já své jaro zahajuji chroupáním pampelišek. Vidím, utrhnu a sním. Jestli je v nich něco živého, co zrovna nevidím, neřeším. Každý den by se mělo sníst alespoň deset stvolů. já to jím i s květem. A ořechy mám ráda všechny. Mandle si taky na noc namáčím. koupila jsem si knihu ” Léčivá moc ovoce a zeleniny”, kde jsou krásné fotografie a všechno krásně stručně a jasně popsáno. Patřím k lidem, kteří bez ovoce a zeleniny nedají ani ránu. A musím zaklepat, že už jsem nebyla roky nemocná. asi to opravdu funguje.

  9. lgku990 napsal:

    Já osobně rád jim mandle, přes noc je mám namočené ve vodě a ráno je sním, konzumace namočených mandlí dělá trávení jednodušším a efektivnějším. Pro tělo je tak k dispozici větší množství živin, které mandle obsahují. Ve skutečnosti toto platí nejen pro mandle, ale pro všechny ostatní ořechy.

  10. veruska napsal:

    Já si v Penny kupuji takový pletenec s pekanovými ořechy a je moooc dobrý!

  11. Odalv napsal:

    Orechy mám rád. Najradšej jedávam mandle a vlašské orechy. Jedno upresnenie k článku: arašidy nie sú orechy, ale sú to olejniny. Radia sa k takým rastlinám ako slnečnica, repka olejná a pod. Veľa ľudí si to mýli.

  12. babka napsal:

    Oříšky miluji v podstatě všechny – objednala jsem si je přes ZODO a pomalu jsem je ani neochutnala, jak mi je všichni ujídali. 🙂 Takže budu si je – je to směs oříšků – znova objednávat.

  13. papadopulos napsal:

    Není všechno zlato co se třpytí.
    Jen pár poznámek z knihy Dr. Normana W. Walkera Zdraví a salát.
    “Ořechy jsou naším nejcennějším pramenem koncentrované bílkoviny a tuků,” píše se například v knize. Ovšem pozor, ořechy, které se vaří, praží nebo jiným způsobem vystavují nadměrnému teplu, jsou škodlivé, protože teplem dochází k přeměně tuků, které v tomto stavu škodí játrům a žlučníku a mohou dříve nebo později ovlivnit jejich funkci.

    Kešu – ořechy nejsou tak lehce stravitelné jako ostatní ořechy. Patří spíše k luštěninám.

    Burské oříšky nejsou ořechy. Patří k luštěninám a jsou pro kyselinotvorný účinek škodlivé, a to nejen pro zažívací orgány, ale pro celé tělo. Existuje jen velice málo věcí, které jsou tak škodlivé, jako burské oříšky. Svým účinkem se řadí na druhé místo, před nimi je jen popcorn (pražená kukuřice).

    1. babicka11 napsal:

      Ano, buráky obsahují velké množství tuku, jenže to olivový olej také. A nikdo neřekne, že je škodlivý.V arašídech je vysoký obsah kyseliny olejové, jenže ta se nám neukládá pod kůží, ale bojuje s hladinou tzv. špatného cholesterolu, což prospívá srdci a oběhové soustavě obecně. Měli bychom si je kupovat hlavně nesolené a nepražené.

  14. Kavon napsal:

    Orechy mám celkom rád. Raz za čas si dám vlašské orechy a mandle, že sú prospešné pre ľudský organizmus som vedel..

  15. Rojak napsal:

    Vlašské ořechy obsahují hodně omega 3 mastných kyselin, které jsou prospěšné pro naše srdce a nervovou soustavu. Hodí se pro přípravu chleba, sušenek a jiných dezertů, opražené budou výborné do salátů. Nebo je výborný olej z vlašských ořechů – má výraznou chuť a nejlepší je také do salátů.

  16. pavlina69 napsal:

    jo jo ořechy mám také ráda , nejradši kešu , ale jsou docela drahé.No alespoň čas od času si je koupím a mlsám a mlsám

  17. blaju napsal:

    Ořechy nyní konzumujeme ve větším množství, protože znám jejich účinky, máme rádi všechny druhy, ale vedou pistácie a lískové ořechy.

  18. bobalka napsal:

    Ořechy máme také všichni rádi, nejvíc lískové, rostou nám na zahradě a tak občas louskáme jako veverky, Vlašák máme taky, ale ty spíše do pečení. Díky za ten článek, takový přehled informaci o všech ořechách je super.

  19. matylda napsal:

    Ořechy i oříšky miluji. Hlavně vlašské, rostou mi i na zahradě. Lískové sklízejí veverky, ale občas se se mnou podělí.

  20. babicka11 napsal:

    Ořechy máme všichni rádi a každý den tu hrst ořechů si dáváme. Nejvíc vlašské, arašídy, já navíc i kešu. O jejich výborných vlastnostech vím moc dobře. 🙂
    Zkuste ořechy přes noc namočit! Aktivují se v nich enzymy a jsou i lépe stravitelné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *