Margaríny obsahují poměrně vysoké množství rostlinných olejů.

Lidé je kupují místo másla kvůli tomu, že se hned dobře roztírá. Oproti živočišným tukům navíc obsahují méně nasycených mastných kyselin.
Margaríny tak pomáhají předcházet třeba infarktu (jak praví reklama), musí se ale do nich přidávat různé konzervační látky, barviva atd.

Jaké margaríny tedy kupovat?

  • rozhodně ty, které mají v sobě zastoupeny mastné kyseliny omega 3 a omega 6 ve vhodném poměru
  • nejznámější je třeba Rama, Flora, Perla, Stella a další

U nás ale přesto preferujeme pravé máslo.

Radši si sama namažu chleba obden pravým máslem, než denně margarínem. Co si pamatuji, tak už moje babička říkala, že margarín je špatná náhražka másla a kupují ho spíš chudší lidé, protože je ho víc za levnou cenu.

V dnešní době jsou asi margaríny chutnější, ale nám to nechutná, při roztírání málem z nich vystřikuje voda a že by extra voněly třeba máslem, tak to ani náhodou, navíc třeba Rama s máslem je cítit vším možným, jen ne máslem.

Hlavně zrovna na ni je reklama v televizi, kde při  jídle chleba s Ramou s máslem se lidé blaženě usmívají a tváří se, jaká je to ňamka. Nemám ráda takové reklamy. Věřím ale tomu, že to někomu může chutnat a tak ať si to koupí.

Používáte, chutná vám margarín nebo-li pomazánkové máslo?

26 komentářů u „Spotřeba margarínů v domácnostech“

  1. eMisa napsal:

    Zrovna Rama mi vůbec nechutná, takže si taky mnohem raději na chleba namazu normalni máslo, i když se roztira hůře, ale zase na čerstvý chleba s Perlou a vysocinou nemá nic. Mnam 😀

  2. vita1980 napsal:

    já osobně margaríny neodsuzuji, ale střídám je s klasickým máslem, sádlem, taveným sýrem, případně paštikou. Ale nejlepší je stejně domácí marmeláda od babičky.

  3. babula napsal:

    Mně žádný margarín nechutná,osobně si myslím,že není nad chleba s máslem třeba s medem nebo jen tak posolený.I chleba se sádlem a s cibulí je je podle mne lepší než ten s margarínem. Ale proti gustu,žádný …Každý máme jiné chutě.

  4. Roxana napsal:

    ad Ilona: Jak se prokázalo, s tím cholesterolem je to trochu jinak a navíc prášky na snížení cholesterolu jsou nejhorší co může být. Při léčbě tímto “unikátem” co působí na cévy jako smirkový papír, zemřete dřív jak na vysoký cholesterol.. lékaři změnili názor a o těch tabletách to vím dávno.

  5. Roxana napsal:

    S margaríny jsem skončila. A navíc mám možnost z blízké mlékárny kvalitní máslo – to je rozdíl od kupovaného! a tvarohu.

  6. Ivona napsal:

    Přesně tak, jak píše MadameBijou, tak to u nás je. dcera to už napsala za mě. ale zas mí říkal doktor, máslo zvyšuje cholesterol. Tak co si vybrat?

Komentáře jsou uzavřeny.