Margaríny obsahují poměrně vysoké množství rostlinných olejů.

Lidé je kupují místo másla kvůli tomu, že se hned dobře roztírá. Oproti živočišným tukům navíc obsahují méně nasycených mastných kyselin.
Margaríny tak pomáhají předcházet třeba infarktu (jak praví reklama), musí se ale do nich přidávat různé konzervační látky, barviva atd.

Jaké margaríny tedy kupovat?

  • rozhodně ty, které mají v sobě zastoupeny mastné kyseliny omega 3 a omega 6 ve vhodném poměru
  • nejznámější je třeba Rama, Flora, Perla, Stella a další

U nás ale přesto preferujeme pravé máslo.

Radši si sama namažu chleba obden pravým máslem, než denně margarínem. Co si pamatuji, tak už moje babička říkala, že margarín je špatná náhražka másla a kupují ho spíš chudší lidé, protože je ho víc za levnou cenu.

V dnešní době jsou asi margaríny chutnější, ale nám to nechutná, při roztírání málem z nich vystřikuje voda a že by extra voněly třeba máslem, tak to ani náhodou, navíc třeba Rama s máslem je cítit vším možným, jen ne máslem.

Hlavně zrovna na ni je reklama v televizi, kde při  jídle chleba s Ramou s máslem se lidé blaženě usmívají a tváří se, jaká je to ňamka. Nemám ráda takové reklamy. Věřím ale tomu, že to někomu může chutnat a tak ať si to koupí.

Používáte, chutná vám margarín nebo-li pomazánkové máslo?

26 komentářů u „Spotřeba margarínů v domácnostech“

  1. avokvag napsal:

    My mame nejradsi maslo, ale margariny taky pouzivame.

  2. jmckvak napsal:

    kdysi jsem nic jiného než margaríny nepoužívala.. dneska už mi to nějak nejede.. s prckem jsem si zvykla, že si dáme chlebík nebo rohlík s máslem, i když se věčně rozčiluju u roztírání 😀 a když ne máslo, tak si pochutnám na žervé nebo cottage.. jsou takové relativně zdravější mňaminy 🙂 a margarín už u nás zůstal leda na výrobu pomazánek..

  3. blaju napsal:

    Kdysi samozdřejmě jsme použivali jen máslo, pak jsem začala kupovat perlu, ale teď jsme se opět vrátili k máslu, je to doopravdy jen o penězích a zvyku.Já osobně nejím ani jedno.

  4. bobalka napsal:

    Máslo moc nekupuji, a když tak do pečení, na chleba používáme Ramu nebo Floru a vůbec nám chuť nevadí, většinou si na to dáme ještě něco a tak nám to chutná. Vlastně do pečení už taky nekupuji máslo, ale Héru tak máslo skoro vůbec.

  5. devilscat napsal:

    u nás doma jsme jednu dobu používali hodně margarín, už proto, že byl levnější a bylo ho víc, ale ted z něj uděláme max. nějakou pomazánku. taky mi vadila ta spousta vody v něm. no, není nad chutné máslo

  6. pskrob napsal:

    margarín jsem si koupil snad jen jednou, je to náhražka a jak se ukazuje tak ztužené rostlinné tuky obsahují spoustu škodlivin. Nedám dopustit na máslo a margarín bych nikdy nedával malým dětem.

  7. anddy napsal:

    Ramu i Perlu jsem zkusila, ale stačilo jednou a nikdy více.. to taková Zlatá Haná, to je pro mě favorit…Když upeču buchtu s ní místo s Herou, která byla v původním receptu od kamarádky, nevěří mi,že to je ten recept od ní,,,:-)) napůl s máslem ji používám do krému, namažu si ji na chleba, usmažím na ní cibulku, prostě je pro mě jednička…. ale to neznamená, že bych zavrhla máslo-třeba doma čerstvě upečený chleba s máslem….:-)

  8. veruska napsal:

    Tak dnes jsem si koupila pomazánkové máslo s křenem a je výborné. Na složení se raději nekoukám, to bych nemohla koupit pomalu nic.
    Ale vzpomínám na dětství, když jsme si mazali chleba pravým nefalšovaným máslem a byla to mňamka. A takhle rohlíček s máslem a k tomu mléko !!!

  9. Kavon napsal:

    My používame margarín aj maslo. Z margarínov tie, ktoré majú obsah tuku min. 60 % a viac, margaríny s nižším obsahom tuku sú veľmi vodové a ani chuťovo to nie je ono.

  10. pavlina69 napsal:

    Před 10 lety jsem také přešla z másla na Ramu a používala jsem ji všude.Potom jsem se vrátila k máslu, protože mi začala vadit chuť.Celkem nedávno jsem zakoupila znovu Ramu a říkala si jak ušetřím.Chtěla jsem na ní udělat jíšku,no nechtějte vidět co vzniklo v rendlíku.K použití to rozhodně nebylo.
    Přitom dříve když jsem ji kupovala tak jsem ji používala do vaření běžně.Takže už to nechci vidět -zlaté máslo.

  11. babka napsal:

    Připojím ještě poznámku k příspěvku coolnet – asi v 80. letech byla reklama na margarín: Sana – vlastní sestra másla. Myslím, že se tak jmenoval. Máslo už jen dávám do pečení. Na chleba a na rohlíky si kupujeme Ramu – jak už tu někdo napsal – je to o zvyku.

  12. Petulavpk napsal:

    I já se přikláním, k tomu, že máslo je zkrátka máslo. Navíc my si ho čas od času děláme sami a to máme máslo jak bývalo dříve 🙂 Nedá se srovnat s kupovaným, ale to tak je se vším. Domácí je holt domácí 🙂

  13. papadopulos napsal:

    používám jedině máslo, margariny nekupuji

  14. Rojak napsal:

    Není nad domácí vyškvařené sádlo.

  15. coolnet napsal:

    musíme se vrátit do 90let,kdy začala medialni masaž všech margarinu,
    v reklamach margaríny byly prezentovány jako “másla,máslička a pod.”
    lidé si na tuto náhražku velice rychle navykly 🙁

    ano,musím přiznat,že některé mají “přínos”,ovšem vetšina jsou jen “ztužena ochucena voda” 😀

    na stream.cz je o tomto receno a ukazano docela dost.(kazdy at si dohleda)

    nicméně postrádám v článku právě “vznik” margarinu 🙂

    vytvoreno jako nahrska masla,hlavne kvuli cene a trvanlivosti pro vojaky(tusim prvni svetova-mozna drive)

    a svete divse,dnes se tomu rika MASLO a nikdo to již neresi 🙂

    jen by mě zajimalo,zda vubec velice mlada generace vubec nekdy ochutnala prave maslo 😀

  16. veruska napsal:

    My margariny kupujeme a taky občas máslo. To mám ráda na kuře při pečení.
    No ale není máslo jako máslo…….

  17. matylda napsal:

    Máslo je máslo, to nenahradíš. Zkoušela jsem kdysi taky margaríny, ale vždy mne od nich odvrátila jejich umělá chuť. Pak jsem našla Zlatou Hanou a hřeším. Je to jen margarín o něco lepší, ale chutná jako máslo. Zvykla jsem si, dětem a vnukům mažu máslem, sobě Hanou. To proto, že je vždy roztíratelná, nemusím čekat na namazání chleba či pečiva. Ale zase nekouřím a piju vždy jen s Mírou, tak na něco přece musím umřít 🙂

  18. Evik napsal:

    My používáme margarín a většínou kupujeme podle různých akci.

  19. lgku990 napsal:

    My většinou používáme margarín Flora, já vím, jsou to slabé náhražky másla, levné taky zrovna není, ale, jak píšete, je snadno roztíratelné a chuťově to není zas tak hrozné, je to asi o zvyku.

  20. MadameBijou napsal:

    My jsme doma kdysi měli jenom máslo. Pak přišla Rama a Perla a reklamy na ně, tak jsme to začali kupovat. Po letech jsme se ale zase vrátili k máslu a reklamou už se ovlivňovat moc nenecháváme. Za ta léta jsme se dozvěděli spoustu informací o tom, co to všechno obsahuje a já osobně dávám přednost máslu.

Komentáře jsou uzavřeny.