Anglie a vaření

Nedávno jsme se mohli setkat s mladou ženou, která se rozhodla nám poskytnout rozhovor a přiblížit nám život v cizině. Nyní vám přinášíme náhled do anglické kuchyně a alespoň trochu nástin moderního stravování v Anglii.

V Čechách panuje dost silné rčení. Snídani sněz sám, obědvej s přítelem a večeři dej nepříteli.

Jak to vypadá v Anglii, máme to třeba podobné

Tak já bych řekla, že už ani pomalu v Čechách tohle neplatí. Je taková hodně uspěchaná doba a tak i to jídlo podle toho vypadá, bohužel. U nás je asi takto:

Snídaně – kde je více času, tak si dopřejí bohatou snídani, cereálie, vajíčka, slaninový sendvič,šunku,sýr, tousty. Je to hodně o té přípravě. My spíš na rychlo nějaký sendvič nebo cereální nápoj. K pití tu převládá káva a to převážně latte nebo cappuccino. Ze studených nápojů vítězí 100% džusy.

Oběd – nesmíte být překvapení, ale u nás nejsou tak velké pauzy na oběd, jako v České republice, tak to podle toho také vypadá. Rychle si dojdeme na sendvič, tortillu, pizzu ,nesmí chybět malý sáček brambůrků. Zvláštností je, že se tu spíš jedí něco jako octové chipsy. Při návštěvě v ČR jsem je již také viděla, ale chuťově je to veliký rozdíl. A nesmí chybět džus.

Večeře – každá část Anglie je specifická, takže v jednotlivých městech se preferují i různé druhy pokrmů. Setkáváte se tu právě s velkými porcemi jídla, které rozhodně nedáváme nepříteli. To se totiž většinou rodina sejde u jednoho stolu. Takže převažuje rýže a těstoviny, z masa hovězí, kuřecí, v některých oblastech skopové. Samozřejmě ovoce a zelenina se konzumují stále. Výhodou je, že tu máme pestré stánky s čerstvým výběrem od soukromníků, to opravdu oceňuji.

U nás máme pár oblíbených, tak zvaných národních pokrmů

Existuje něco takového i v Anglii?
Samozřejmě, myslím, že každý stát má to svoje nej…. Zde mezi národní pokrmy patří obalovaná ryba s hranolky, dále pak opékané maso s restovanými brambory.

Můžeš nám říct, jaké nápoje máte v oblibě

Tak spíš vám podám informaci o nealku, protože tady se ani tak moc tvrdý alkohol nepije. Můžete se tu setkat se značkou Caider, je to něco jako náš mošt, ale má mnoho příchutí. Pomeranč, mandarinka, jahoda, jablko, kiwi a další. Pak klasika voda, 100% džusy.

Z teplých nápojů je v oblibě cereální kakao, káva nejčastěji latte a cappuccino, ale i ledová káva a expresso. Čaje se zde pijí sypané a jsou to různé druhy ovocných a zelených čajů, černý čaj jen s mlékem.

Jak jsem zmínila alkohol, tak to se jedná převážně o značková vína a černé pivo.

Prozradíš nám co ty máš nejraději za jídlo

Já mám moc ráda kuřecí maso na různý způsob, zeleninu, ovoce, houby, gnochi se špenátem, tortilly. Ale nejsem vybíravá, takže ve finále jím všechno.

Co sladkosti, jaké se u vás pečou

Nejčastěji se zde setkáte s donuty a cupcake. Donuty se polévají různými polevami, od ovocných po čokoládové a i zdobení je různé. A cupcake, je vlastně muffínek, který je nazdobený krémem.

cupcakesZ dortů se tu nejvíce vyrábí Brownies.

To je hodně čokoládový dort a moc dobrý.

A pak Red velvet, ale ten znáte i vy v České republice.

Také ve velké oblibě jsou tu cheescake.

Samozřejmě v různých podobách podle chuti.

Vím, že některé potraviny se u vás vůbec nedají koupit.

Tak to je pravda. Některá jídla, která jsme dělali doma se vůbec nedají tady uvařit. Zkrátka na ně neseženete suroviny. Co mě osobně chybělo byla šlehačka na šlehání, různé druhy mouky, pudinkový prášek, tvaroh, mák, ocet, kysané zelí a další.

vaření v angliiA zase máme tady zvláštnost – to je samokypící mouka na pečení.

Zde se nemusí přidávat žádný prášek do pečiva ani droždí.

Teď už ale tady vznikají různé malé krámky, hlavně jsou to soukromní podnikatelé z ciziny, kde se dá některé zboží sehnat.

 

Ale třeba mák je braný jako opium a tak není dovolený jeho prodej.

Máte třeba také možnost si nechat přivézt jídlo až domů

Ano. Můžete si nakoupit běžný nákup na internetu a dovezou ho až domů, tak funguje hodně supermarketů. Nebo místní farmáři vám 1x týdně vozí namixovanou bedýnku podle vašich požadavků. Můžete mít ovoce, zeleninu, ale i jejich maso. Také tu funguje dovoz pizzy, jako v České republice.

Existují u vás slevové poukazy

Také existují, ale vztahují se jen na restaurace. Ono se dá dobře nakoupit před zavírací dobou, to se mnoho věcí zlevňuje, takže ty poukazy ani nepotřebujete.

Můžeš říct, která kuchyně je lepší

Tak na to se dá těžko odpovědět. Každá má to svoje. Česká je spíš taková hutnější a sytější. A jak se říká, všude je chleba o dvou kůrkách, jen ten český je asi chutnější J.

Děkujeme za rozhovor a ať se ti v životě i v kuchyni daří.

27 komentářů u „Jak se žije v Anglii – vaření“

  1. devilscat napsal:

    každá země má to svoje, proto lidé jezdí po světě, aby zjistili, jak se třeba kde vaří. a je to dobře 🙂 hmmm, dala bych si cheesecake 🙂

  2. bobalka napsal:

    No vlastně mě nikdy ani nenapadlo, že v Anglii se může jíst úplně jinak, určitě by mi spoustu věcí chybělo, jsem spíše taky na naší klasiku, jak píše babička 11. Zajímalo by mě jak by se tvářil angličan třeba na segedinský guláš s knedlíkem :D.

  3. babula napsal:

    Jiná země,jiné zvyky ,jiné jídlo. Ale stejně bych se tam ráda podívala a něco národního ochutnala.

  4. VancurovaH napsal:

    Na výlet do Anglie bych chtěla jet, ochutnat jejich typická jídla. Ale kdybych tam měla žít, tak by mi vadili ty krátké pauzy na oběd a hlavně velké večeře.

  5. irinkamil napsal:

    V Anglii jsem nikdy nebyla, takže o jejich kuchyni vím prakticky pouze z doslechu a vlastně nic pěkného. Už před mnoha lety u nás běžel francouzský film Senzační prázdniny, tam jel kluk na výměnný pobyt do Anglie a jistě si mnozí z nás vzpomenou, jak mu po anglické kuchyni bylo špatně. Pak také byl v nějakém jiném anglickém filmu zmíněn puding, který je v našem podání sladký, nazdobený piškoty a ovocem, navrch šlehačka třeba ještě posypaná čokoládou či ořechy. V Anglii se puding vaří kolik hodin a je v něm maso, lůj a snad i zelenina, ale jeho příprava mi spíš zvedla “kufr”, než abych na něj dostala chuť. I tam ho, myslím, konzumoval s náležitými škleby cizinec a snad z těchto dob mi zůstala nechuť k jakémukoliv anglickému jídlu. Postupně si získaly mou přízeň jejich různé dezerty s těmi hroznými názvy, jak už psal někdo přede mnou. Pojídáním těchto dobrůtek jsem si ale “vylepšila” tělo o 20 kileček, takže sladké si dávám už jen sporadicky, spíš na ochutnání nebo nějaké oslavě, i když i v rámci oslav si mí přátelé zvykli spíš na cokoliv od masa a zeleniny, než vysloveně dort. V okolí neznám nikoho a ani žádnou restauraci, kdo by uměl anglickou kuchyni. Myslím, že by to stejně chutnalo úplně jinak než uvařené přímo v Anglii. Co bych hrozně ráda ochutnala je pravý anglický rosbíf, na ten se mi úplně sbíhají sliny, jen ho vidím někde na obrázku, to jo. Určitě by se dala najít i jídla, která nám chutnat budou, ale asi v originální úpravě, ne z našich surovin. Také ráda ochutnávám krajové speciality u nás i v jiných zemích, ale mám své limity. Něco jako mořské potvůrky či larvy nebo kobylky bych dobrovolně nepozřela. Sice chápu, že lidem v těch zemích je toto jídlo lahůdkou, ale ne pro mě a možná i spoustu dalších lidiček u nás.

  6. veruska napsal:

    V Anglii jsem nebyla, ale když se dostanu do cizí země, tak ráda ochutnávám jejich jídlo.

  7. pskrob napsal:

    V Anglii jsem ještě nebyl, ale fisch & chips bych si klidně dal a anglické snídaně taky můžu.

  8. coolnet napsal:

    zabijačku nic nenahradí 😀 a nepřekoná 🙂

    1. eMisa napsal:

      Prejt a jitrnice! To miluju :3 😀

  9. jmckvak napsal:

    Anglická kuchyně je hodně specifická, málokdo si na ni zvykne.. Ale některé věci jsou jedlé i pro nás.. Oblíbila jsem si muffiny, občas je dělám jak na sladko, tak slano.. A cheescake? Když ho manžel udělal poprvé, hnedka jsem si ho zamilovala.. Je opravdová dobrota, hlavně není tak těžká, jako některé naše buchty.. Ale prostě jiný kraj, jiný mrav.. Co jíme my, nejedli by v Anglii a naopak..

  10. Petulavpk napsal:

    V Anglii ocet mají, ale ne tak silný jako my, strašně moc je ředěný anebo jablečný, jsou to takové ty co se dávají do salátů…. A zelí mají jen hlávkové, takže my Češi si krásně uděláme po našem kysané, ale oni vlastně neví co to je, tak jim to neschází.

  11. Evik napsal:

    Já hrozně ráda ochutnávám nové věci. Občas se i snažím něco vyrobit i doma.

  12. anddy napsal:

    Určitě bych si nezvykla….. a jak po přečtení litovala snacha, že tady nemáme samokypící mouku- no ani tu bych nechtěla…když přidám droždí, je koláč úplně jiný, než když udělám podobný drobenkový, ale z prášku do pečiva..:-))

  13. babka napsal:

    Ochutnat bych to tam jela ale počítám, že bych s tím doma neuspěla. Rodina je spíš na “klasiku”. :))

  14. MadameBijou napsal:

    Jak byly zmíněny ty octové brambůrky, tak jsem si vzpomněla, jak nám je vždycky paní, co jsme u ní těch několik dní bydleli, dávala na svačinu a mně nějak zvlášť nechutnaly. 🙂

  15. matylda napsal:

    Před lety byla dcera v Anglii na dvouměsíčním výměnném pobytu na praxi. Nesnášela jako přílohu celá vařená rajčata.

  16. pavlina69 napsal:

    takže když přijedeš domů máma peče buchty s tvarohem a mákem

  17. papadopulos napsal:

    anglická kuchyně nic moc. Asi bych si těžko zvykal, kysané zelí by mi určitě chybělo, ale běžné hlávkové tam snad mají, takže bych si ho udělal sám

  18. blaju napsal:

    Jak už tady bylo psáno jiný kraj jiný mrav, já osobně nevím jestli bych si zvykla na takovou stravu, ale každému chutná něco jiného.

  19. babicka11 napsal:

    Donuty, cupcake, Brownies, Cheescake – to je nová móda tady, u nás o to ale moc nestojí, zvykli jsme si i na název “sendvič” – což je vlastně houska se salámem, nějak nejsme na tyto novoty – i když už tak nové nejsou. Raději peču na plech než malé muffiny. Určitě by nám chyběla šlehačka, tvaroh, pudink, divím se, že neznají ocet nebo kysané zelí.

  20. Rojak napsal:

    Jiný kraj, jiný mrav. Všude jsou nějaké zvyky, které jinde neplatí. A co se týče jídla tak to platí také.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *