Obojí spolu souvisí – zdraví a zelenina.

V několika článcích je již napsáno a zodpovězeno, co je to zdraví.
Zelenina a bylinky nikde.

Já zeleninu používám a konzumuji poměrně často. Za základ a grunt jídla považuji polívku. Hustou, hodně nudlí nebo s játrovými knedlíčky.

Když na talíř nasypu nadrobno nakrájenou pažitku, mám pocit, že žiji zdravě a navíc to pěkně vypadá. Nejen žaludek by měl být jídlem potěšen.

Další bylinky používám taky, ale vždy volím přiměřené množství a skladbu odpovídající druhu jídla, které vařím.

Je září, teploty kolem 30, děcka se rozhodli, že dnes bude grilování. Vepřová krkovička, kotleta a kuřecí maso se od rána marinovalo ve speciálním dipu.

Hned jsem si řekl, dáme grilovat i zeleninu. Papriku, cibuli, cuketu.. co dům dá. Vzhledem k tomu, že jsem si moc nepamatoval, hledal jsem inspiraci na netu, co a jak se zeleninou.

Seznam mě nabídl několik možností, jak a co použít. všiml jsem si zajímavého magazínu/ možná začnajícího blogu Zdraví a zelenina.
Jen mě připadá, že ještě nemá moc informací a článků.

Jestli se někdo vyznáte v bylinkách, používáte zeleninu, máte zajímavý tip, zkuste se zapojit.

Třeba vám někdo přidá body dle pravidel -:)
Pokud si je někdo jistý a chce přispívat pravidelně, ok – bude z něj redaktor.

S chutí do toho a blog se bude vyvíjet a plnit svoji funkci.

Podávat informace od běžných uživatelů internetu. Radit, jak upravit zeleninu, jakou bylinku použít do jakého jídla, kde koupit čerstvou a zdravou zeleninu.

28 komentářů u „Zdraví a zelenina“

  1. babka napsal:

    Já miluji zeleninové saláty ale manžel říká, že nejlepší zelenina je maso. Snažím se jíst ji každý den ale jen syrovou. Bylinky nepoužívám – u nás doma se kromě bobkového listu do svíčkové a hřebíčku do jablkového kompotu nic jiného neuchytilo.

  2. pskrob napsal:

    zeleninu moc nemusím, ale na zahrádce si pěstuje rajčata, okurky a česnek, občas i papriku. To mi bohatě stačí

  3. Odalv napsal:

    Zeleniny jem dosť veľa. Ku každému hlavného jedlu ako prílohu a niekedy aj ako hlavné jedlo.

  4. Ryba napsal:

    Zelenina by měla být konzumovaná ke každému většímu jídlu. Určitě daleko víc než takové ovoce. Zeleninu je možné jíst v jakémkoliv množství. Nepřiberete po ní a zasytí vás. Obsahuje řadu prospěšných látek. Miluji ji vařenou i syrovou. Doporučit mohu zeleninové šťávy.

  5. Vegan napsal:

    Vzhledem k mé přezdívce zde, je jasné, že u mně zelenina a ovoce tvoří hlavní část jídelníčku. Miluji jak syrovou..hlavně okurky, tak si v zimě dělám teplé polévky z řepy, kořenové zeleniny, fazolí a zahušťuji vločkami a není nic lepšího 🙂

  6. papadopulos napsal:

    nejlepší je stejně maso

  7. pavlina69 napsal:

    Kdo nemá možnost si vypěstovat zeleninu vlastní,tak rozhodně ze supermarketu moc zdravá není.Dám vám příklad:zakoupila jsem brokolici a nějak na ní pozapomněla v lednici (vypadala pořád stejně)po uplynutí dalšího týdne jsem brokolici v nezměněném stavu vyhodila na kompost a zapomněla na ní.Asi po roce jsem vyhazovala věci na kompost a hle vykoukla na mne brokolice-opět v nezměněném stavu.
    Chtěla bych vědět jaké kouzlo obchodníci používají,protože aplikovat toto na sebe -je mi pořád krásných dvacet

    1. radek napsal:

      zkuste to víc rozepsat a hned máte body navíc za článek.

    2. matylda napsal:

      Nebyla lakovaná? Jinak si to nedovedu představit 😮 Já když koupím brokolici a nespotřebuji ji do dvou dnů, tak kvete. Zase až moc brzy. 🙁

  8. Kavon napsal:

    Pre zdravie je zelenina určite veľmi prospešná. Ja som na zeleninu nikdy moc nebol, ale čím som starší tým jej jem viac.

  9. blondynka napsal:

    Zeleninové saláty to u nás také frčí, kor v létě v extrémních teplotách když se teplé jídlo fakt jíst nedá.

  10. anddy napsal:

    My měli zahrádku, zelenina byla vžy a čerstvá…po přestěhování do města jsem se po mé oblíbené letní večeři (chleba s máslem a rajčetem)vždy osypala..usoudila jsem, že mám na rajský alergii a přestala je jíst-i ty domácí při návštěvě rodičů…když jednou jsem automaticky dojídala po dětech, nic se nedělo…po příjezdu domů jsem z koupených na tom byla stejně, znova svědivá vyrážka…tak zeleninu ano, ale rajský bohužel ne…..

    1. radek napsal:

      napište o tom článek za 30 bodů

  11. Ivona napsal:

    Bez zeleniny ani ránu.Máme zahrádku, takže zeleninky dostatek. Mám ji ráda hlavně syrovou. Přes léto je to úplně super a na jaře se těším na ředkvičky.Něco zavařit, něco nasušit. pořád je něco po ruce.

  12. matylda napsal:

    Bylinkám moc nedám, nějak jsem se je nenaučila používat – samozřejmě kromě klasiky – pažitka, zelená petrželka, majoránka, …. Jsem založením masožravec, ale bez zeleniny bych se neobešla. Mám zahradu, takže na rychlou spotřebu si ji pěstuji sama, na jaře musím kupovat. Ale není nad domácí rajčata, okurky, chleba s máslem a posypaný mladou natí od cibulky …. Mňam. A saláty ve všech podobách

    1. radek napsal:

      co tak nějaký recepty na dobrý salát?

      1. matylda napsal:

        Už jsem jeden dala dříve – můj okurkový letní mix 🙂 Jinak – já dělám saláty skoro pokaždé jinak – prostě co dům dal, chuť poručila a náhoda namixovala 🙂

  13. blaju napsal:

    Zelenina se u nás konzumuje ve velkém a bylinky také požíváme, akorát vše je kupováno v obchodě jelikož zahrádku nevlastníme, takže jsem ráda když nám někdo dá nějaké jablka nebo cokoliv čeho má hodně, ale to už se nestává moc často protože to každý nějak zpracuje.

  14. bobi napsal:

    …zeleninu moc miluju,jak uvařenou,tak i syrovou a bylinky obzvlášť…jako pažitku na chleba s tvarohen či sýrem…prostě je prima mít zeleninu i bylinky v kuchyni či na balkoně…

  15. veruska napsal:

    My máme zeleninu z vlastní zahrádky, tu používáme hodně. Ale z obchodu? Ta není nejlepší.

  16. vita1980 napsal:

    zelenina k dobrému jídlu určitě patří, takže tento blog bude doufám inspirací pro všechny.

  17. Jana napsal:

    Bylinky a koření se u náš používá často.. Letos poprvé jsme si udělaly bylinkovou zahrádku.. Sice je u nás maso top, ale i zelenina a ovoce tu jedou ve velkém.. Máme velkou zahradu, takže domácí brambory a jiné pochutiny jsou u nás samozřejmostí.. Zrovna dneska jsme likvidovaly rajčata, pokusně se dělal plech na sušení a tak to zachutnalo, že padlo přes 100 rajčat na dalších 5 plechů.. Je krásně, tak to ještě na sluníčku uschne, jako originál v Itálii 🙂

  18. coolnet napsal:

    hmmm,…jo,jen dnesni zelenina je jaksi “divne” pestovana-uplne bez chuti-za to balšoje 😀

  19. bobalka napsal:

    Ano, zelenina je moc dobrá, já jí ale mám nejraději syrovou. Je pravda, že kdysi jsem dělala různé čalamády, zavařovala okurky, červenou řepu i různé saláty. Teď už jsem zůstala jen u červené řepy. V polévce zelenina samozřejmě nesmí chybět i do některých omáček jí dávám, ale grilované zelenině jsme na chuť moc nepřišli.

  20. babicka11 napsal:

    Bylinky v kuchyni používám, hlavně čerstvou pažitku, celerovou nať, mátu, bazalku, libeček, sušenou – co existuje – tymián, oregano, papriku … Pokud se griluje, také přidávám zeleninu, hlavně papriku, cibuli, lilek, cuketu. Poslední dobou hlavně cuketu, ta nemá chybu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *