Ve čtvrtek 21. června bude Svatojánská noc

Svatojánská noc oslavující Jana Křtitele

V dřívějších dobách se zapalovala hranice z devíti druhů dřeva a lidé ji přeskakovali v domnění, že získají energii, sílu, že budou dlouho zdraví.

Hranice se stavěla na kopci a poté se dolů spouštěly hořící sudy, které byly jako symbol slunce. Svatojánská noc je pokládána za začátek léta, a našimi předky byla uctívána. Počasí dokazuje spíše chladnější období, pojmenovaného třeba jako ovčí chladno, do konce měsíce jako svatojánské deště a poté, když následuje suché období, tak mu říkali pavlovské léto.

Tato noc je plná kouzel, kdy se otvírají skály a vydávají svoje poklady.

Také se sbíraly květiny a byliny, neboť lidé věřili na jejich čarovnou moc a kytice se skládala také z devatero kvítí, hlavně z mateřídoušky, třezalky, chrpy, kopretiny, pelyňku, komonice, hvozdíku, verbeny a rozchodníku. Těmito kyticemi si lidé zdobili svoje příbytky. Hlavně ale svatojánská noc patří milencům, proto se mladí vypravovali do lesa, aby tu hledali kapradinový květ a oddávali se své lásce.

kapradinový květ

Kdo by neznal divadelní hru W. Shakespeara, která ho inspirovala k napsání hry Sen noci svatojánské, kdy kouzelný květ dotykem způsobil, aby se člověk zamiloval, koho prvního spatřil.

Určitě znáte kopretinu a otrhávání bílých lístečků.

Tuto noc se ale neříká má mě rád, nemá mě rád, ale chalupa, zahrada, statek, mlýn a stále dokola. Mladá děvčata tak doufala, že poslední lístek znamená, že takového dostane za muže, tzn. chalupníka, zahradníka, atd…..

Pokud chcete také trochu navázat na starou tradici, můžete si třeba připravit bylinkový čaj ze tří kusů listu pampelišky, řebříčku, kopřivy, jitrocele, sedmikrásek, květu měsíčku, jetele, listy břízy a ořešáku. Zalijete jen litrem horké vody a necháte deset minut louhovat.

bylinkový čaj
Nápoj bude mít kouzelnou moc a budete z toho mít dobrý pocit, že jste pro své zdraví udělali maximum.

Můžete si také připravit svatojánskou ořechovku

Potřebujete jen 15 zelených ořechů, 1 celou skořici, 2 ks jalovce, 4 ks hřebíčku, 1 l vodky. Ve třílitrové sklenici necháme šest týdnů louhovat, poté přecedíme, přidáme 0,5 l vody a 0,5 kg cukru.

Po měsíci můžeme konzumovat velice dobrou a hlavně zdravou ořechovku, která má protizánětlivé i antibakteriální účinky.

9 komentářů: „Ve čtvrtek 21. června bude Svatojánská noc

  • 8.7.2018 (20:44)
    Permalink

    Dívám se na pohádku Čertova nevěsta – a vidím krásný žlutý květ kapradí 🙂 …. ten kvete jen o svatojánské noci – je to i v pohádce a má opravdu velkou moc :-).

    Reagovat
  • 25.6.2018 (17:49)
    Permalink

    Tak tohle jsem nevěděla a ani to neznám.

    Reagovat
  • 22.6.2018 (19:36)
    Permalink

    Bylinné čaje taky rádi pijeme, tento jsme ještě nezkoušeli a ořechovka je též výborná věc.

    Reagovat
  • 22.6.2018 (19:03)
    Permalink

    Kopretiny jsme otrhávaly. Vnučku už jsem to taky naučila, ale ještě u toho nic neříká, jenom oškube lístečky.

    Reagovat
  • 22.6.2018 (14:51)
    Permalink

    Ořechovku piji moc ráda, hlavně o Vánocích.

    Reagovat
  • 22.6.2018 (13:56)
    Permalink

    Aby mladí věděli, co to znamená, ať zajedou třeba v sobotu 23.6. do Kouřimi (20 km od Kolína) do Muzea lidových staveb a zažijí tam tajuplnou Svatojánskou noc. Program je připraven od 19 hod. do půlnoci. Skanzen schraňuje stavitelské památky a ukazuje život na venkově v období 17.-19. století.

    Reagovat
  • 22.6.2018 (10:47)
    Permalink

    Mám rád bylinné čaje, ale nesmí být jejich příprava nijak složitá a náročná na suroviny z kterých se dělají. Svatojánská noc už asi mladým v této době nic neřekne a nebudou vědět co znamená.

    Reagovat
  • 22.6.2018 (10:42)
    Permalink

    Nad ořechovkou uvažuji. letos je ořechů dost, asi ji zkusím 🙂

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *