Štika patří mezi naše nejznámější vodní dravce

To mohu jako rybář potvrdit, občas se na štiky nebo jiné dravce vydám na některý z našich rybářských revírů. Rybaření uklidňuje a pokud máte rádí rybu, určitě si na štice pochutnáte, je totiž považována za jednu z nejchutnějších ryb.

Štiky se přirozeně vyskytují po celé severní Americe, severní Asii a Evropě. Nejvíce se pohybuje v hloubce okolo 5 metrů a ve vodách, které mají teplotu v rozmezí 10 – 28 stupňů Celsia. Na typ vody není příliš náročná, pouze hledá místa s dostatkem potravy – tedy kořisti. Její potravou jsou ryby odpovídající velikosti, které loví během dne, kdy je také aktivní. zajímavostí je to, že má vždy své jasně dané teritorium.

Prospěšnost rybího masa pro zdraví

Konzumace ryb je pro zdraví prospěšná. Štika je velmi dobrým zdrojem bílkovin a také omega 3 mastných kyselin. Ani jedna z těchto živin nemůže být v těle vytvořena samovolně. Proto je štika velice hodnotnou potravinou pro zdraví člověka. Štika dále obsahuje velké množství draslíku. Draslík je jedním z nejvíce podceňovaných minerálů. Mnoho lidí věří, že pokud jednoduše snížíte příjem soli, sníží se riziko vysokého krevního tlaku. To není pravda. Vaše tělo vyvažuje svou sůl tím, že sleduje poměr draslíku a sodíku (ideální poměr by měl být 2:1).

Pečená štika v alobalu

Tento recept na pečenou štiku je neuvěřitelně snadný. Pečená ryba je jemná, šťavnatá a chutná díky citronu a bylinám.

Na dvě porce budete potřebovat:

  • olivový olej
  • 2 ks štiky (kuchané)
  • 1 ks citron, na plátky
  • 4 snítky petrželky nebo kopru
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Připravte si dva čtverce alobalu, dostatečně velké, aby do nich šla ryba zabalit.
  3. Na každý čtverec umístěte jednu štiku a potřeti ji olejem ze všech stran. Osolte a opepřete zvenku i zevnitř.
  4. Dovnitř každé štiky umístěte snítku vybrané bylinky a dva plátky citronu.
  5. Zabalte do alobalu.
  6. Pečte asi 15 minut (po deseti minutách každý balíček raději zkontrolujte).

To, že je maso hotové poznáte podle toho, že je velice jednoduché oddělit jej od kostí.

V případě, že si chcete ulovit štiku a nejste rybář, udělejte si víkendový výlet na nějaký penzion pro rybáře nebo hotelů, kde mají vlastní rybník. Na takových rybnících nepotřebujete rybářský lístek, stačí si koupit povolenku od majitele.

rybářská dovolená v jižních Čechách

Můj tip na perfektní ubytování je rybářská dovolená v penzionu Rybářská Bašta Stachy.
Příjemná a milá paní majitelka, vynikající kuchyně, pěkné ubytování, ale hlavně, ideální základna pro výlety po Šumavě. Navíc si zde přijde na své celá rodina.

Pokud rybařit nechcete, stačí si koupit jinou rybu, třeba pstruha. Vyzkoušejte klasický recept na grilovaného pstruha.

Recept na vynikajícího úhoře z Ostravska od lgku990

Budete potřebovat

2 lžíce petrželka
600 g úhoř
kmín
80 g máslo
1 ks citron

Postup přípravy

Úhoře omyjeme pod studenou vodou a osušíme. Podle potřeby ho můžeme začistit.
Úhoře upravíme do pekáčku, osolíme, okmínujeme, zakapeme citronovou šťávou a poklademe plátky másla. Pečeme v dobře vyhřáté troubě doměkka.
Hotového úhoře na kmínu podáváme zdobeného plátkem citronu a silně zasypaného jemně nasekanou petrželkou. Skvělé jsou k němu brambory.

 

4 komentáře na „Štika je běžný úlovek na našich vodách a vynikající ryba do kuchyně“

  1. Rojak napsal:

    Štika to je papáníčko. A vůbec celkově všechny ryby i ty mořské potvory jak tomu říká moje manželka můžu jíst každý den.

  2. babicka11 napsal:

    Občas si rybu dáme, kapra, lososa, pražmu, tresku …. pstruha spíš na gril. Většinou jen na másle a s bylinkami. Manžel má ale stejně nejradši zavináče. 🙂

  3. lgku990 napsal:

    Jó ryby, ty já mám rád, pstruha miluji, ale ještě raději mám úhoře – recept

    Ingredience
    2 lžíce petrželka
    600 g úhoř
    kmín
    80 g máslo
    1 ks citron

    Postup přípravy
    Úhoře omyjeme pod studenou vodou a osušíme. Podle potřeby ho můžeme začistit.
    Úhoře upravíme do pekáčku, osolíme, okmínujeme, zakapeme citronovou šťávou a poklademe plátky másla. Pečeme v dobře vyhřáté troubě doměkka.
    Hotového úhoře na kmínu podáváme zdobeného plátkem citronu a silně zasypaného jemně nasekanou petrželkou. Skvělé jsou k němu brambory.

    1. radek napsal:

      díky, já raději uzeného, ale tohle vyzkouším. Pokud chytnu:D

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *