Je čas rebarbory, je čas na zdravé pečení z reveně

Rebarbora zažívá velký návrat do českých kuchyní

Dříve rostla ve venkovských zahradách v hojném množství, dnes, kdo vlastní zahrádku postrádá, může si řapíky s typickým červeným zabarvením konců koupit v obchodě.

Ačkoliv spousta z nás má rebarboru spojenou se sladkými recepty, kdy se kyselé stvoly zasypávají hromadami cukru, řadí se tato rostlina mezi zeleninu. Její čas použitelnosti pro kulinářské experimenty je omezený na velmi krátkou dobu: vždy zhruba od poloviny května do půlky června. Poté v rebarboře prudce stoupne množství kyseliny šťavelové a rostlina je nepoživatelná, ba jedovatá, a na další sklizeň si musíte počkat zas až další rok.

Reveň se nejčastěji používá jako náplň do koláčů, a to buď samotná, nebo v kombinaci s dalším ovocem. Vyladěnou chuť získáte, pokud rebarboru smícháte s jahodami, které dozrávají ve stejnou dobu. Dobře se hodí i maliny nebo borůvky, vyzkoušet můžete kompotované švestky. Výtečně chutná, pokud pod ni dáte tvarohovou nádivku.

Tip: Vyzkoušejte recept na galetku z křehkého těsta

Je také výborná do marmelády, které dodá příjemně navinulou chuť, do kompotů, ovocných polévek.

Jak rebarboru připravit?

Nejsladší část rebarbory je ta červená, nejlépe ji využijte pro sladké pečení. Zásadně se však nekonzumuje syrová, před tím, než revení pokladete koláč, musíte ji upravit.

Řapíky očistěte, oloupejte případnou tuhou slupku a odřízněte dřevnaté konce. Nakrájejte stvoly na špalíčky zhruba 1 cm široké. Dejte vařit vodu s cukrem – na 1 dcl vody patří 1 polévková lžíce cukru. Vhoďte špalíčky rebarbory do vroucí vody a krátce povařte. Stačí 1-2 minuty, jinak se řapíky rozvaří na kaši a budou dobré leda do marmelády.

Hlídejte si čas!

Povařením reveň ztratí část své kyselosti, nadále však zůstane příjemně navinulá.

Pokud máte rebarbory dostatek a nestihnete ji zpracovat, mám pro vás jeden tip, jak si reveňovou sezónu prodloužit: očištěné, nakrájené řapíky vložte do sáčků a uložte je do mrazáku.

Až pak na podzim budete přemýšlet, jak zvýraznit chuť sklizených jablíček, budete mít rebarboru po ruce.

10 komentářů: „Je čas rebarbory, je čas na zdravé pečení z reveně

  • 16.6.2018 (8:04)
    Permalink

    babička měla rebarboru na zahradě dělala z ní kompot a koláče

    Reagovat
  • 10.6.2018 (19:15)
    Permalink

    Koláče z rebarbory vždy pekla moje babička. Byly dobré, ale já rebarboru na zahradě nemám, tak ji sháním kde se dá.

    Reagovat
  • 10.6.2018 (18:25)
    Permalink

    Vždycky jsem měl rebarborový koláč rád, rebarbora nám roste na zahradě, takže občas se nějaký ten koláč upeče, mňam.

    Reagovat
  • 8.6.2018 (8:17)
    Permalink

    Rebarboru znám máme ji už několik let na zahradě a moc mi chutná. Mamka sní děla kompot, který chutna i dceři a koláče nebo bublaniny
    hmm mňam

    Reagovat
  • 7.6.2018 (21:58)
    Permalink

    Také dělám koláč s rebarborou a tvarohem. Je vynikající!

    Reagovat
  • 5.6.2018 (9:52)
    Permalink

    V minulosti keď boli deti malé sme robievali rebarborový koláč počas sezóny každý víkend. Deti ho mali veľmi radi. Teraz ho už nerobíme.

    Reagovat
  • 5.6.2018 (9:49)
    Permalink

    Výborný koláč. Mám rád kyselkavější příchuť a tohle je to pravé.

    Reagovat
  • 5.6.2018 (7:38)
    Permalink

    Já rebarboru nikdy nemusela. Vždycky po mne byla moc kyselá.

    Reagovat
  • 4.6.2018 (23:35)
    Permalink

    Keď sme boli deti, robievali sme doma rebarborový koláč. Bol výborný a ako náhle sa upiekol, tak za chvíľu bol fuč.

    Reagovat
  • 4.6.2018 (19:58)
    Permalink

    Rebarboru máme rádi jako kompot, dobře vychlazený a na koláč s tvarohem. Je sice zdravá, ale lidé, mající problémy s ledvinami, ji jíst nesmí. Obsahuje totiž hodně kyseliny šťavelové.

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *