Rakytníkový sirup má vysoký obsah vitamínu C

Vyzkoušejte zdravý domácí rakytníkový sirup, oceníte jeho zdravé účinky.

Rakytníku se říká citroník budoucnosti, neboť tato jedinečná rostlina obsahuje mnoho vitamínu C, jen pár bobulek, asi 10ks stačí pokrýt denní spotřebu, jinak obsahuje ještě provitamín A, vitamíny skupiny B, C, D, E, K, P, karoten, zdravé kyseliny, olej, železo, mangan, síru, hliník, bór, titan, flavonoidy, třísloviny a pektiny – ty působí protinádorově a povzbuzují činnost tenkého střeva.

Se svojí zajímavou kyselou chutí by samostatně asi neobstál, proto se z něho vyrábí sirupy kořeněné echinaceou (třapatkou nachovou), badyáem, medem.

Rakytník řešetlákový posiluje imunitu, bojuje proti virům a bakteriím, pomáhá při infekčních i žaludečních potížích, při chřipce i jarní únavě a stresu, zpomaluje stárnutí, snižuje nadměrné vypadávání vlasů, ovlivňuje činnost plic a jater, je doporučován při nádorových onemocněních.


Všechny jeho části obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, jak plody, tak listy i kůra keře. Je to trnitý mrazuvzdorný keř s pichlavými trny, proto jeho sklízení je složitější. Nechávají se proto bobule na keřích do prvního mrazu a pak se dají jen sestřást, nebo sbírat v pracovních rukavicích.

Nejlepší účinky má rakytník samozřejmě v čerstvých plodech

Rakytník řešetlákový Krásné oranžové bobulky lákají k utrhnutí, ale jsou dost kyselé, tudíž moc nelákají k přímému jídlu. Využívají se hlavně do sirupů, marmelád, a jsou dobré i na džusy a šťávy, kam se přidávají sladké přísady.

Šťáva z rakytníku je nabitá antioxidanty a chrání tak kardiovaskulární systém před ischemickou chorobou srdeční. Plody se také využívají jako přírodní červené barvivo.

Rakytník se už zabydlel i mezi pěstiteli.

Odrůdy Hergo, Krasavice, Sluníčko a Leikora se od sebe liší jen trochu barvou a rozdíly v hmotnosti bobulek, od 0,5 – 1 gram.

Rakytník druhu Leikora byl vyšlechtěn skoro bez trnů.

Recept na domácí sirup z rakytníku

  • potřebujeme 3l čerstvých bobulí, které rozmačkáme a zalijeme 2l vody
  • necháme 24 hodin odstát
  • poté přecedíme a přidáme 2 kg cukru
  • na plotně jen prohřejeme do té doby, než se cukr rozpustí a hned plníme do sklenic
  • pokud uvaříme více sirupu a chceme ho uchovat delší dobu, určitě přidáme sáček kyseliny citrónové

Vyzkoušejte produkty z rakytníku od profesionálů již hotové.

Navštivte stránky e-shopu Sklenice zdraví. Najdete zde velké množstí produktů z rakytníku, aronie a dalších bylinek a ovoce.

P. S.
Já tento obchod podporuji a považuji za jeden z nejlépe vybavených, co se týče produktů domácí výroby.

3 komentáře: „Rakytníkový sirup má vysoký obsah vitamínu C

  • 21.1.2019 (15:37)
    Permalink

    Rakytník je opravdu zdravý, dá se využít k různým účelům. Mě také jeho kyselost nevadí

    Reagovat
  • 20.1.2019 (17:05)
    Permalink

    Rakytník na zahradě nemáme, ale uvažuji o jeho zasazení. Má řadu vitamínů a mně samotnému plody chutnají a jejich kyselost mi nevadí.

    Reagovat
  • 20.1.2019 (13:52)
    Permalink

    Rakytník máme už nějaký ten rok na zahradě, úroda bývá většinou hojná, mě osobně ta kyselost nevadí, já si dávám 10 kuliček do čaje, anebo je sním samotné.

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *