Pokud nemáte rádi ovesné vločky a nejíte je, děláte velkou chybu.

Ovesné vločky obsahují hlavně lecitin, který je výrazným zdrojem pro výživu nervů, bílkoviny, vitamíny B1 a B6, zinek, fosfor a železo. Oves také obsahuje hodně vlákniny, cítíme se déle zasyceni, tlumí činnost štítné žlázy a posiluje organismus při vyčerpání. Jsou lehce stravitelné, chutné a mají mnoho kladných vlastností a mohou pomoci i při hubnutí.

Protože ovesné vločky stabilizují krevní cukr, jsou vhodné pro diabetiky.

Ovesné vločky by se měli jíst hlavně ráno, obsahují mnoho sacharidů, které se postupně uvolňují. Vyvarujte se její konzumace v odpoledních hodinách a večer a také těch, které jsou obsaženy v müsli, kde jsou přislazovány.

Nejlepší ovesné vločky jsou přírodní, celozrnné a neslazené, které si můžeme sami ochucovat, třeba dát do jogurtu, nebo tvarohu. Dobrá alternativa je večer rozstrouhané jablko smíchané s vločkami a ráno je náramně zdravá snídaně. Vločky nabobtnají.
Pokud chceme zvýraznit chuť, přidáme půl lžičky medu a trochu skořice, která má navíc účinky proti rakovině.

Moje vzpomínka od tety z mládí

Když se můj strýc vrátil z války celý zubožený, teta mu denně vařila jídla s vločkami. Přidávala do polévek, jak do vývaru, tak do bramboračky, do bramboráků, do různých placek, nebo jen tak pražené.
Vlastně jen díky tomu se strýc uzdravil. Ovesné vločky se za války dávaly i na příděl, jako margarín, chleba, cukr.

Měli bychom si z toho vzít příklad a vážit si jídla a neplýtvat jím.

Nesmím také opomenout, že ovesné vločky jsou vhodným krmením labutí, určitě by vám za ně poděkovaly víc než za rohlíky. které by měly být alespoň tři dny staré, jinak jim mohou působit potíže.

Jeden dobrý recept najdete ZDE

32 komentářů u „Jíte ke snídani zdravé ovesné vločky?“

  1. Jurkypat66 napsal:

    Dnes som si dal vlocky s mliekom mnamky

  2. Jurkypat66 napsal:

    Vlocky su dobre a ked sa do nich pridaju hrozienka a zaleje sa to mliekom a troska medu k tomu mnam to milujem. A obsahuju aj vlakninu.

  3. Benula napsal:

    Ovesné vločky jsou výborné hlavně k snídani, dodají energii na celý den. Vařívala jsem je dětem na kaši i když jezdily na střední školy. Já si je občas udělám,když nezapomenu, večer je namočím ve vodě, ráno nastrouhám jablko a krátce povařím.Pak přizdobím čímkoliv, med, rozinky nebo čokoláda.

  4. Johny napsal:

    Miluji ovesnou kaši. Nejraději mám čokoládovou, někdy si do ní na malé kousky nakrájím také banán. Většinou si ovesnou kaši dávám ke snídani, ale do dvou hodin mám po ní hrozný hlad a chuť na jídlo. Myslíte, že si mám dát větší porci, abych byl zasycený?

    1. babicka11 napsal:

      Pokud si dáváte jednu misku a je to málo, tak si dejte klidně dvě, nebo větší …. mě jeden hrnek taky nestačí, chutná mi to, tak toho sním taky víc :-). Tuhle byl v televizi Rajko Doleček – 91 let – asi – říkal, že ráno snídá až do bezvědomí, hihi, to se mi líbilo, má dva chleby, jeden se šunkou, druhý se sýrem, potom dva tousty s nějakou pomazánkou, nějaký džus, a já nevím co ještě …. jo, ráno se má člověk pořádně najíst ….:-)

      1. Johny napsal:

        Děkuji za tip. Snídaně jak se říká nastartuje člověka na celý den.

  5. devilscat napsal:

    vločky mám moc ráda, střídám je teda s nezdravým musli…. ale jinak je doma dáváme třeba do bramboračky, tam jsou moc fajn 🙂

  6. Ryba napsal:

    Ovesné vločky kupuji jemné značky EMCO. V mixéru si je upravím na prášek a v šejkru v rámci snídaně nebo rychlé svačiny vypiji.

  7. babula napsal:

    Já můžu vločky jen na jemně pomleté,takže jen kaši.Ale i ta je dobrá a s nastrouhanou čokoládou dokonce výborná. Aspoň pro mne : -))).

  8. coolnet napsal:

    vločky nejím,nejsem kůň 😀 …kdo ma v okoli koně,ten ma vločky gratis….jen je torchu více dochutit.

    ovšem je fakt,ze obsahují velke mnostvi vlakniny atd.

  9. papadopulos napsal:

    no nevím i když jsem vločky nikdy nejdl, tak jsem zdravý dost, takže je asi nepotřebuju.

  10. Vegan napsal:

    Ovesné vločky jsou velice zdravé. Považuji je za kvalitní zdroj sacharidů. Snídaně z ovesných vloček je pro našeho tělo výborným začátkem dne. Stačí trochu vody a ovesné vločky několik minut vařit. Člověk si je dochutí rozinkami nebo skořicí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *