Kniha Kurkuma, co o ní možná nevíte

Koncem roku 2012 se podařil překlad zajímavé knihy do češtiny, která na našem trhu dosud chyběla a která díky své užitné hodnotě by neměla chybět v žádné domácnosti.

Knihu Kurkuma – koření života napsal Prashanti de Jager

Američan, bylinkář, ájurvédář, zakladatel ekologického zemědělství v Indii a významný biochemik.

Je až neuvěřitelné, v čem všem nám koření, které vypadá jako zázvor /než se zpracuje na jemný prášek a jež je hlavní složkou kari/ může pomoci.

Kurkuma pomáhá při různých zdravotních problémech i dlouhodobých a závažných onemocnění. Jako prevenci ji můžeme v kuchyni dávat téměř do každého jídla za tepla i za studena.

Díky svým vlastnostem má na potraviny i konzervační účinky. V USA se již mnoho desítek let provádí vědecký výzkum kurkumy a extrakty mnoha užitných látek, které kurkuma obsahuje se používají k výrobě léčiv.

Původ kurkumy je v Indii, ale pěstuje se všude v Asii. Její zvláštností je, že tím, že roste ve vlhkém tropickém prostředí má svůj obranný systém proti plísním, parazitům a infekcím, což je užitné i pro lidský organismu.

Z hlediska ájurvédy má všechny vlastnosti vyrovnané, tedy mírně zahřívá, čímž stabilizuje trávicí oheň. Jakožto kořenová rostlinka má zemnící, vyživující, ochlazující a zklidňující účinky.

Díky svým krásným květům má i silnou vlastnost pity a též přirozeně normalizuje v lidském těle vše, co souvisí s cirkulací a pohybem nejen fyzickým ale i tokem myšlenkových procesů.

Podobně jako Aloe vera vyživuje všechny lidské tkáně. Je unikátní i tím že srovnává imunitu.

Máme-li imunitu slabou jsme náchylní k mnoha nemoc, je-li imunita nad normálem, dochází k tomu že jde proti vlastnímu tělu a může docházet k mnoha závažným onemocněním poruch autoimunity.

Dle dochovaných dokladů se kurkuma používá v Indii nejméně 6 000 let jako lék, zkrášlovací prostředek, koření při vaření a barvivo. Je hlavním kořením v kuchyni hned za kuchyňskou solí.

Kurkuma má široké spektrum účinků, které jsou jemné a zaručené.

Je vhodná jak pro dlouhodobé, tak i denní užívání pro celou rodinu. I když je známým kořením, málo lidí zná její skutečnou hodnotu a možnost širokého použití. Je jednou z bylin, kterou by měl člověk znát a žít s ní. Z velkého množství laboratorně ověřených výsledků vyplývá, že hlavní složka kurkumy- kurkumin má celou řadu farmakologických účinků. Studie například prokázaly prospěšnost jak při prevenci, tak při léčbě i různých druhů rakovin.

Z dalších prokazatelných účinků:

– snižování hladiny cholesterolu -snižuje překyselení

– stimulace zažívání

– velký podíl na krvetvorbě a protisrážlivosti

– čistí krev

– posiluje srdce a játra -podporuje enzym tvořící se v játrech

– má vliv na psychiku tím, že posiluje mezimozkové spoje

detoxikuje -působí probioticky

– pomáhá odstraňovat cisty

– pomáhá odbourávat závislost na alkoholu a cukru

Podle ájurvédy se často kombinuje pro posílení zdraví s různými druhy koření a bylin dle jejich vlastností a účinků.

Například v kombinaci s bylinkou brahmi, zázvorem a dlouhým pepřem ve vegetariánských kapslích – bylinný preparát pod názvem Kubra bio produkt dr.Freje -působí též na všechny 3 doši.

O původu kurkumy, její historii a současnosti s odkazy na vědecké publikace a výzkumy i praktické recepty a příběhy z osobních zkušeností a mnohé další se dočtete v této zajímavé knize, kterou v knihkupectvích běžně nekoupíte.

V případě zájmu vám můžeme též sdělit naše osobní zkušenosti a poradit s aplikací kurkumy při různých zdravotních problémech

Napište nám na e-mail mazal@ajurv.cz

Knihu o Kurkumě a různé koření si můžete koupit v našem e-shopu na www.ajurv.cz

34 komentářů: „Kniha Kurkuma, co o ní možná nevíte

  • 12.12.2015 (11:26)
    Permalink

    Knížku jsem si zde objednala, již ji mám doma, je VÝBORNÁ.. mohu doporučit .. Děkuji… 🙂

    Reagovat
  • 11.12.2015 (15:06)
    Permalink

    Dnes jsem našla článek o o tom jak je kurkuma výborná. To jsem opravdu nevěděla

    Strašák jménem rakovina by mohl být úspěšně zdoláván s pomocí kurkuminu. Ten, stejně jako některé vyráběné léky, má schopnost blokovat aktivitu enzymu odpovědného za buněčný růst a dělení, kterým je i rakovinné bujení. Kurkumin má rovněž preventivní protinádorové účinky (je účinný i při prevenci metastáz) u mnoha typů rakoviny. Velkou výhodou je, že nenarušuje imunitu organizmu tak jako klasická léčba chemoterapií.

    Reagovat
  • 9.12.2015 (10:31)
    Permalink

    Hodně o ní slyším a nic nevím, zajímavý tip!

    Reagovat
  • 29.11.2015 (16:56)
    Permalink

    Že je kurkuma zdravá, to vím dlouho.. zvláště v kombinaci s kvalitním pepřem.. ale že má tak výborné a mnohostranné účinky, to jsem netušila. Doma ji používáme, ale budeme ještě více.. Děkuji za článek

    Reagovat
    • 29.11.2015 (17:02)
      Permalink

      autor článku ví o čem píše, má dlouhodobě ověřeno-:)

      Reagovat
  • 29.11.2015 (13:42)
    Permalink

    Pokud je pravda vše co se o ní píše,ráda jí vyzkouším.Ještě s ní nemám zkušenosti.

    Reagovat
  • 28.11.2015 (18:59)
    Permalink

    😮 Tak to jsem vážně nevěděl. Děkuji budu se určitě inspirovat.

    Reagovat
  • 27.11.2015 (18:20)
    Permalink

    Známí ji používají pod maso a upřímně to není na mé chutě. 🙂

    Reagovat
  • 27.11.2015 (10:25)
    Permalink

    Nikdy jsem neměla, ale asi stojí za vyzkoušení 🙂

    Reagovat
  • 25.11.2015 (18:37)
    Permalink

    kurkumu jsem nikdy nepoužívala,určitě vyzkouším

    Reagovat
    • 25.11.2015 (18:41)
      Permalink

      pokud nakoupíte, napište, něco Vám přidám-:)

      Reagovat
  • 25.11.2015 (18:16)
    Permalink

    Kurkumu používám již hodně let. Je to výborné kořen i

    Reagovat
  • 25.11.2015 (16:38)
    Permalink

    Kurkuma je super, hlavně v indické kuchyni.. Není divu, že se Indové dožívají vysokého věku. 🙂

    Reagovat
    • 25.11.2015 (23:28)
      Permalink

      Kurkuma se právě hodně používá v ajurvede

      Reagovat
  • 25.11.2015 (12:56)
    Permalink

    koukám, že už jsem tu kurkumu, kterou jsem dostala, měla začít používat dávno, už kvůli zdravíčku 🙂

    Reagovat
  • 23.11.2015 (12:04)
    Permalink

    Slyšela jsem o ní hodně, ale zatím jsem ji sama nepoužívala. Prý je docela – či skoro zázračná, pomáhá i při hubnutí. tak to zkusím 🙂

    Reagovat
  • 22.11.2015 (21:29)
    Permalink

    Kurkuma je opravdu zajímavá, používala jsem jí při žlučníkových záchvatech, Věděla jsem, že je zdravá, ale díky Vám jsem si zase rozšířila vědomosti.

    Reagovat
  • 22.11.2015 (21:18)
    Permalink

    používám ji pouze pod maso, využiji další možnosti.

    Reagovat
  • 22.11.2015 (21:14)
    Permalink

    Kurkumu jsem nikdy nepoužila,ale určitě to napravím 🙂

    Reagovat
  • 22.11.2015 (19:52)
    Permalink

    Já sbírám takové zajímavé knížky. Časem si ji velmi ráda pořídím. A kurkumu já jsem nějakou dobu hodně používala. Zase se k ní asi vrátím.

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *