
Koncem roku 2012 se podařil překlad zajímavé knihy do češtiny, která na našem trhu dosud chyběla a která díky své užitné hodnotě by neměla chybět v žádné domácnosti.
Knihu Kurkuma – koření života napsal Prashanti de Jager
Američan, bylinkář, ájurvédář, zakladatel ekologického zemědělství v Indii a významný biochemik.
Je až neuvěřitelné, v čem všem nám koření, které vypadá jako zázvor /než se zpracuje na jemný prášek a jež je hlavní složkou kari/ může pomoci.
Kurkuma pomáhá při různých zdravotních problémech i dlouhodobých a závažných onemocnění. Jako prevenci ji můžeme v kuchyni dávat téměř do každého jídla za tepla i za studena.
Díky svým vlastnostem má na potraviny i konzervační účinky. V USA se již mnoho desítek let provádí vědecký výzkum kurkumy a extrakty mnoha užitných látek, které kurkuma obsahuje se používají k výrobě léčiv.
Původ kurkumy je v Indii, ale pěstuje se všude v Asii. Její zvláštností je, že tím, že roste ve vlhkém tropickém prostředí má svůj obranný systém proti plísním, parazitům a infekcím, což je užitné i pro lidský organismu.
Z hlediska ájurvédy má všechny vlastnosti vyrovnané, tedy mírně zahřívá, čímž stabilizuje trávicí oheň. Jakožto kořenová rostlinka má zemnící, vyživující, ochlazující a zklidňující účinky.
Díky svým krásným květům má i silnou vlastnost pity a též přirozeně normalizuje v lidském těle vše, co souvisí s cirkulací a pohybem nejen fyzickým ale i tokem myšlenkových procesů.
Podobně jako Aloe vera vyživuje všechny lidské tkáně. Je unikátní i tím že srovnává imunitu.
Máme-li imunitu slabou jsme náchylní k mnoha nemoc, je-li imunita nad normálem, dochází k tomu že jde proti vlastnímu tělu a může docházet k mnoha závažným onemocněním poruch autoimunity.
Dle dochovaných dokladů se kurkuma používá v Indii nejméně 6 000 let jako lék, zkrášlovací prostředek, koření při vaření a barvivo. Je hlavním kořením v kuchyni hned za kuchyňskou solí.
Kurkuma má široké spektrum účinků, které jsou jemné a zaručené.
Je vhodná jak pro dlouhodobé, tak i denní užívání pro celou rodinu. I když je známým kořením, málo lidí zná její skutečnou hodnotu a možnost širokého použití. Je jednou z bylin, kterou by měl člověk znát a žít s ní. Z velkého množství laboratorně ověřených výsledků vyplývá, že hlavní složka kurkumy- kurkumin má celou řadu farmakologických účinků. Studie například prokázaly prospěšnost jak při prevenci, tak při léčbě i různých druhů rakovin.
Z dalších prokazatelných účinků:
– snižování hladiny cholesterolu -snižuje překyselení
– stimulace zažívání
– velký podíl na krvetvorbě a protisrážlivosti
– čistí krev
– posiluje srdce a játra -podporuje enzym tvořící se v játrech
– má vliv na psychiku tím, že posiluje mezimozkové spoje
– detoxikuje -působí probioticky
– pomáhá odstraňovat cisty
– pomáhá odbourávat závislost na alkoholu a cukru
Podle ájurvédy se často kombinuje pro posílení zdraví s různými druhy koření a bylin dle jejich vlastností a účinků.
Například v kombinaci s bylinkou brahmi, zázvorem a dlouhým pepřem ve vegetariánských kapslích – bylinný preparát pod názvem Kubra bio produkt dr.Freje -působí též na všechny 3 doši.
O původu kurkumy, její historii a současnosti s odkazy na vědecké publikace a výzkumy i praktické recepty a příběhy z osobních zkušeností a mnohé další se dočtete v této zajímavé knize, kterou v knihkupectvích běžně nekoupíte.
V případě zájmu vám můžeme též sdělit naše osobní zkušenosti a poradit s aplikací kurkumy při různých zdravotních problémech
Napište nám na e-mail mazal@ajurv.cz
Knihu o Kurkumě a různé koření si můžete koupit v našem e-shopu na www.ajurv.cz
Knížku jsem si zde objednala, již ji mám doma, je VÝBORNÁ.. mohu doporučit .. Děkuji… 🙂
Dnes jsem našla článek o o tom jak je kurkuma výborná. To jsem opravdu nevěděla
Strašák jménem rakovina by mohl být úspěšně zdoláván s pomocí kurkuminu. Ten, stejně jako některé vyráběné léky, má schopnost blokovat aktivitu enzymu odpovědného za buněčný růst a dělení, kterým je i rakovinné bujení. Kurkumin má rovněž preventivní protinádorové účinky (je účinný i při prevenci metastáz) u mnoha typů rakoviny. Velkou výhodou je, že nenarušuje imunitu organizmu tak jako klasická léčba chemoterapií.
Hodně o ní slyším a nic nevím, zajímavý tip!
Že je kurkuma zdravá, to vím dlouho.. zvláště v kombinaci s kvalitním pepřem.. ale že má tak výborné a mnohostranné účinky, to jsem netušila. Doma ji používáme, ale budeme ještě více.. Děkuji za článek
autor článku ví o čem píše, má dlouhodobě ověřeno-:)
Pokud je pravda vše co se o ní píše,ráda jí vyzkouším.Ještě s ní nemám zkušenosti.
😮 Tak to jsem vážně nevěděl. Děkuji budu se určitě inspirovat.
Dnes jsem použila do salátu a super
Známí ji používají pod maso a upřímně to není na mé chutě. 🙂
Nikdy jsem neměla, ale asi stojí za vyzkoušení 🙂
kurkumu jsem nikdy nepoužívala,určitě vyzkouším
pokud nakoupíte, napište, něco Vám přidám-:)
Kurkumu používám již hodně let. Je to výborné kořen i
Kurkuma je super, hlavně v indické kuchyni.. Není divu, že se Indové dožívají vysokého věku. 🙂
Kurkuma se právě hodně používá v ajurvede
koukám, že už jsem tu kurkumu, kterou jsem dostala, měla začít používat dávno, už kvůli zdravíčku 🙂
Zajímavá kniha,
Slyšela jsem o ní hodně, ale zatím jsem ji sama nepoužívala. Prý je docela – či skoro zázračná, pomáhá i při hubnutí. tak to zkusím 🙂
Kurkumu používám hodně dlouho.
Kurkuma je opravdu zajímavá, používala jsem jí při žlučníkových záchvatech, Věděla jsem, že je zdravá, ale díky Vám jsem si zase rozšířila vědomosti.
používám ji pouze pod maso, využiji další možnosti.
Kurkumu jsem nikdy nepoužila,ale určitě to napravím 🙂
Já sbírám takové zajímavé knížky. Časem si ji velmi ráda pořídím. A kurkumu já jsem nějakou dobu hodně používala. Zase se k ní asi vrátím.