Máta peprná, voňavý a zdravý zázrak z přírody, zahrádky nebo truhlíku
Mnoho lidí dělá stále stejnou chybu, posouvají změnu svého životního stylu, jako že příští týden začnu cvičit, zdravěji se stravovat, a také si dávají předsevzetí, že od nového roku, atd. Nejlépe je začít co nejdřív a jak se říká “vydržať“.
Povíme si něco o bylince, které doma říkáme balšám, která krásně voní a pomáhá nám při činnosti srdce, krevního tlaku, zlepšení nachlazení, zmírnění stresových situací, revmatismu, nevolnostech, migréně i při křečových žilách.
Je to máta peprná, se svojí charakteristickou vůní a chutí
Každý si ji může doma sám vypěstovat, jak na zahrádce, tak na balkoně v truhlíku.
Máta peprná má ráda slunce, ale nevadí jí ani polostín. Na zahrádce má víc prostoru, ráda se rozrůstá, tak stačí pár sazenic a zanedlouho máme celý záhon.
Na to, jak má máta peperná široké využití ji využíváme.
Máta peprná obsahuje třísloviny, silice, fenoly, flanonoidy, vitamín C, měď, mangan a vysoký obsah mentolu, který uklidňuje naši mysl i tělo. Má také schopnost zabraňovat množení bakterií v ústech, předchází tím onemocněním dásní i zubnímu kazu. Nejčastěji se z máty dělá čaj, přidává se do čajových směsí, ale má i širší využití.
Mátový čaj
- lžičku nakrájených listů zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat
- popíjíme během dne i dva šálky
Mátový sirup
- 1l vody a 0,5kg cukru vaříme, dokud nevznikne hustý cukerný sirup
- poté přidáme 60g nadrobno nasekaných čerstvých listů a necháme jen přejít varem
- louhujeme asi hodinu
- vychladlý mátový sirup nalijeme do skleniček
Pro případné zažívací potíže si uděláme domácí mátový likér s alkoholem
Mátový likér
do 750ml vodky vložíme 2 lžíce listů máty a necháme tři týdny louhovat. Pak scedíme a přidáme 200ml cukerného sirupu (svaříme asi 200 ml se 100g cukru). Necháme stát v chladu a temnu asi týden.
Čajová směs proti nadýmání
- 25 g listů z máty, 25 g sušeného heřmánkového květu, 10 g fenyklu, 20 g kořene z lékořice smícháme dohromady a zalijeme 250 ml vroucí vody
- necháme 15 minut louhovat
- popíjíme po vychlazení 2 šálky denně
Na osvěžení ústní dutiny si opatříme i žvýkačky, zubní pasty nebo ústní vody s mátovou příchutí.
Vařívám si mátový čaj. Sirup z máty připomněl sirup z rýmovníku, ten vařím a je výborný
Tak to já mám mátu moc ráda. už jako čaj nebo jen do vody v létě.
mátu teda nemusím, maximálně tak v mojitu
Zkuste mátový přeliv, hodí se k lososu, nebo ke skopovému masu. 8 lístků máty, 2 lžíce octa, 2 lžíce citronové šťávy, pálivá paprika dle chuti, pepř, sůl, trochu cukru, hrnek oleje. Spaříme mátu, přidáme ostatní přísady a dáme uležet do druhého dne. Poté scedíme a druhý den přelijeme hotového lososa na talíři. Je to fakt dobré 😀
Kromě čaje neznám další využití s mátou peprnou.
Doma máme taky mátu peprnou a děláme si z ní čaj, je lahodný a moc nám chutná.