Domácí, zahraniční gurmánský zážitek

Budu se věnovat gurmánským zážitkům -:).

Každý stát má specifickou kuchyni, podle svých dostupných možností a také národních jídel.
I na našich stolech se čas od času objeví Slovensko, Maďarsko, Francie, Velká Británie, Německo, Asie a další země. Dnes bych vás ráda pozvala do slunné Itálie. Její kuchyně je považována za jednu z nejlepších na světě. Italové dokážou připravit chutný pokrm ze všech druhů mas, sýrů, používají pestrost zeleniny. Velmi známé jsou jejich těstoviny a pizzy, ještě jsem se nezmínila o výborné zmrzlině, zákuscích a kvalitním vínu.

Chcete zažít pravé italské „skoky v ústech“?

Nebojte se, nebude střídat různé druhy pokrmů. Připravíme si populární pokrm známý především v Itálii, ale také ve Španělsku, Švýcarsku a Řecku.

Až se setkáte s názvem saltimbocca, budete vědět, co v překladu znamená.

Dá se říct, že je to složenina tří italských slov: saltare – v překladu skákat, in  bocca – do pusy. To je jen překlad, ale pokud tuto pravou italskou saltimboccu uvidíte připravenou na talíři, promění se překlad v realitu. Telecí maso, dochucené parmskou šunkou a šalvějí, udělá sedmý div světa ve vašich chuťových pohárcích.

Samozřejmě, že existuje několik různých variant na tento pokrm, také záleží, v jaké oblasti se budete pohybovat. Leckdy se maso nahrazuje jelením, vepřovým, hovězím nebo je různě i marinováno ve víně, oleji nebo jen slané vodě. Podle chuti se zdobí i kapary.

Pokud budeme ovšem hovořit o pravé italské saltimbocce, tak musíme použít recept, který sjednotili Italové více jak před padesáti lety a zařadil se mezi uznávané pokrmy.

Obsahuje velmi tenké plátky z telecí panenky, parmskou šunku a šalvěj, vše spíchnuté párátkem a krátce opečené na pánvi. Dá se připravit jen jako plátek, ale obvykle bývá smotán do roličky.
Tradiční recept uvádí, že lze takto připravenou lahůdku přelít omáčkou, kterou Italové připravují z vína Marsala a másla.

Máte podrážděné chuťové buňky a do vybraných destinací se nedostanete?

Nevadí, můžete si lahůdku připravit sami doma. Může nastat problém, že neseženete pravé telecí maso, pak můžete nahradit jiným druhem masa, nevytvoříte sice úplně pravou italskou saltimboccu, ale chutnat vám bude určitě stejně.
Telecí maso je ze zvířete, které ještě nedosáhlo věku jednoho roku, nejlepší na přípravu je maso asi tak z tříměsíčního telete. Ovšem to se na našem trhu málo sežene, v tomto případě by bylo lepší se obrátit na nějakého farmáře.

Recept pro přípravu dvou porcí:

Suroviny:
40 g parmské šunky
1 lžíce másla
250 g telecí svíčkové
50 ml suchého bílého vína
5 lístků šalvěje
sůl

Postup:
Telecí svíčkovou nakrájejte na tenké, půlcentimetrové plátky, jemně je rozklepejte. Na každý plátek položte parmskou šunku, lístek šalvěje a spíchněte párátkem. Rozehřejte máslo a připravené plátky masa na něm zprudka osmahněte po obou stranách dozlatova. Začnete na straně se šalvějí, přitom maso na horní straně velmi lehce osolte. Zhruba po dvou minutách maso otočíte a osmahnete na druhé straně. Přibližně asi tak 2 minuty. Pak podlijte vínem a pokračujte v zahřívání pánve, dokud se víno téměř nevypaří. Odstavte a nechte maso chvíli odpočinout.
Jako přílohu, bych zvolila zeleninu. Italové ji ve svých pokrmech hojně používají. Například z ní dělají čerstvé saláty, oblohy k hlavnímu chodu nebo pouze jako dekorace pokrmu. Jejich oblíbenými druhy zeleniny jsou: fenykl, rajčata, chřest, cuketa, lilek a další. Ovšem orestovaný hrášek nebo fazolky také nejsou vůbec špatné. Samozřejmě vše záleží na vaší chuti.

Pravou italskou saltimboccu máme přichystanou, zbytek vínka připravíme do skleniček a můžeme si nerušeně vychutnat lahodné kousky.
Doporučuji tuto delikatesu zakončit italským espressem nebo cappuccinem a výborným zákuskem, nejlépe ve stylu Itálie a to servírujeme například tiramisu.

Několik gurmánských zážitků můžete zažít a vyzkoušet z receptů na mém blogu o vaření. Petra.

21 komentářů u „Cestovat po světě a zažívat gurmánské zážitky“

  1. devilscat napsal:

    no to jsem si ted udělala chutě 🙂 italská strava je dobrá a celkově ta středomořská, že je v ní hodně zeleniny, ale má i svá specifika…. a to je moc dobře!

  2. Jana napsal:

    No teda, tohle bych viděla jako fajn pohoštění na Silvestra. Takové “jednohubky” by na párty přišly vhod. 😀 Děkuji za tip, už teď mám na tu dobrotu chuť. 🙂

  3. polivkovamaruska napsal:

    Vidím to na dobrý oběd. Ráda něco nového vyzkouším. V každé zemi, kterou jsem navštívila , jsem se pokusila ochutnat něco opravdu domácího. Kde mi nechutná je Německo. Tuhle kuchyní jsem nepochopila.

  4. vita1980 napsal:

    v zahraničí rád ochutnávám místní speciality, horší už je zjistit, jak se ten pokrm připravuje, aby si ho mohl člověk doma zařadit do jídelníčku.

  5. Evik napsal:

    Ráda zkouším nové věci.

  6. Benula napsal:

    Taky bych ráda přišla k hotovému jídlu.Telecí sehnat je trošku problém a možná bych se rodině nezavděčila, nejsou na něj zvyklí.

  7. Radost napsal:

    To bude asi mńamka. Můj muž vaří dobře a rád, hned mu to předám.Dobrou chu´t všem!

  8. veruska napsal:

    Matyldo, mluvíte mi z duše. Asi řeknu drahé polovičce, aby mi to uvařila. On ten můj chlap rád vaří a vaří dobře.

    1. babicka11 napsal:

      Tak to se máte, ten můj neuvaří ani “ň” …. aspoň někdy bych to docela uvítala …marně

  9. pavlina69 napsal:

    Italskou kuchyni úplně miluji ,tohle jsem ještě neochutnala,ale určitě by mi chutnalo.Děkuji za krásný tip, bože já mám hlad, musím se jít najíst.

  10. Ivona napsal:

    Asi je to dobré, ale teď když to zrovna čtu, to ve mně nevyvolává žádné touhy. Jsem zrovna totálně přejezená. Tak asi budu muset číst až mi vyhládne.

    1. radek napsal:

      teď , v neděli po ránu, z čeho přejezená ? 😀

  11. lgku990 napsal:

    Vypadá to zajímavě, určitě to bude dobré, ale ochutnal bych to přímo v konkrétní destinací, přímo, jak se říká, od zdroje.

  12. Plazmic napsal:

    vypadá to zajímavě, hlavně pro vegetariány:)))))))))))))))))

  13. bobalka napsal:

    Hm, vypadá to chutně, občas mám chuť něco nového zkusit, tak mám teď inspiraci. Uvidíme, co na to řekne moje rodinka.

  14. babicka11 napsal:

    Toto je dobrý nápad, jen sehnat to telecí. Je málo vidět. U nás teď hodně “frčí” špagety aglio e olio. Stačí pár surovin a lehké a dobré jídlo je hned na stole. Hlavně v létě, když je vedro, nemá ani nikdo chuť na hutné omáčky a knedlíky.

  15. babka napsal:

    I když vařím, jen když musím, tak tohle vyzkouším. Doufám, že to nezkazím a pochutnáme si.

  16. Kavon napsal:

    Celkom zaujímavý a určite aj chutný recept pre mäsožravcov.

  17. Rojak napsal:

    Rád ochutnávám recepty ze světové kuchyně. Vyzkoušíme.

  18. Odalv napsal:

    Vyzerá to veľmi dobre a nie je to zložité. Podľa ingrediencií to bude určite aj dobre chutiť. Určite to vyskúšam. Taliani majú spolu s francúzmi jednu z najlepších kuchýň na svete.

  19. matylda napsal:

    Vypadá to dobře, Petro 🙂 teď ještě, kdyby mi to někdo uvařil 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *