Cestujte za jídlem – co si dát v oblíbených turistických destinacích?

Cestujte za jídlem – co si dát v oblíbených turistických destinacích?

Tunisko

Je cílem vaší cesty Tunisko? Je zde spousta jídel, na kterých, byste si mohli a možná i měli pochutnat. Pokud stojíte o kulinářský zážitek, určitě byste měli ochutnat místní specialitu což je Harrisa. Jedná se o směs chilli papriček, česneku, olivového oleje a koření. Dostanete ji v podobě pálivé pasty. Milovníci ostrého jídla si přijdou na své. Jestli však ostré nemáte rádi, můžete si vybrat ze spousty dalších jídel, které si přímo žádají a ochutnání. Třeba takový Brik. Ve městě Sousse ho seženete na každém rohu. Je to piroh s vejcem naměkko, petrželkou, cibulkou, masem, sýrem a tuňákem. A pokud si nepochutnáte ani na něm můžete sáhnout po nejznámějším tuniském jídle, což je kuskus. Ten už s ne moc velkými problémy seženete už i u nás skoro v každém větším obchodě, zaměřila bych se tedy na ochutnávání jiných místních specialit. Na co určitě narazíte, jsou pečené chlebové placky. Tunisané na ně často dávají harrisu, ale není to pravidlo. Jelikož jsou tyto placky jednou z nejznámějších Tuniských specialit, dostanete je téměř všude. Pokud je ochutnáte, nebudete litovat, jsou totiž skvělé. Dále jsou zde velmi rozšířené ryby, jehněčí maso i různé kořeněné polévky.
Určitě vás nepřekvapí, že i Tunisané rádi mlsají a o sladké dobroty v Tunisu určitě není nouze. Pochutnat si můžete na assidě, baklavě a například ftairu. Assida je krém s oříšky, mlékem a vejci, Baklava je medový moučník z těsta a mandlí, je hodně sladký a vláčný. Ftair je tuniský tradiční ořechový koláč.
Když jsme u jídla, je nutné zmínit i to, že spousta lidí v Tunisu trpí žaludečními problémy. Není to problém hygienického rázu a tak vám pomůže několika denní dieta, nebo si můžete zakoupit místní léky.

Řecko

O Řecké kuchyni toho vím překvapivě dost a můžu se pochlubit i pravou řeckou kuchařkou, která nám leží doma v knihovně a tak se s vámi podělím o pár netradičních kulinářských zážitků. Jediný zápor řecké kuchyně je to, že Řekové všechno koupou v oleji a dávají ho všude. Když si dáte například Tzatziky, což je pokrm z jogurtu a okurek, přidává se do něj česnek, ocet, bylinky a již zmíněný olivový olej, občas máte pocit, že tam ten olej prostě nepatří. A když už vám ten olej leze krkem, dejte si můj oblíbený Gyros.
Maso opékané pomalu na svislém roštu. Dělá se pomalu a z okrajů se postupně odkrajují už hotové kousky. Pokud vás Gyros zaujal už, když jste si ho dali u nás někde na stánku, zažijete bombastický zážitek, pokud si ho dáte v Řecku. Je mnohem lepší a hlavně je to pravý Gyros. Dalším jídlem bez olivového oleje, tedy já se s ním v něm ještě nesetkala, je Pasticio. Jde o několika vrstvé jídlo, které se zapéká. Dává se do nich sýr, vejce a s mletým masem, které mi příjde spíše nasekané než namleté po našem, bešamelem a rajčaty.
Jídlem, který si dáte pokud budete mít štěstí je Avgolemono. Je to tradiční polévka, která se vaří ve svátek. Musím zmínit i Baklavu. Je to dezert z medového těsta. Je strašně přeslazený, takže ti co trpí cukrovkou by si jej měli radši odpustit.

Chorvatsko

Pro většinu Čechů je pro často návštěvnost Chorvatsko zdejší kuchyně více než známá. Chorvatským národním jídlem je nejspíše Pršut, vyuzená syrová šunka. Suší se na vzduchu a potom udí.
V Chorvatsku jsou velmi rozšířené mořské plody. Ti se připravují na roštu, dušením, anebo na Lešo. Ryby se vaří ve vodě s česnekem, petrželkou, kořením a olivového oleje. Na pobřeží se nejčastěji prodávají humři a langusty. Jedním z Chorvaty nejčastěji připravovaných jídel jsou Guláše.
O jídle v Chorvatsku toho však není nic moc nového co říct, a tak přejdu k pití. V Chorvatsku se hodně pije víno. To červené zde míchají s vodou (bevanou). Bílé míchají zase se sodovkou (špricen).

10 komentářů

  1. V chorvatsku i v Řecku jsem byla a musím řict že mi tam chutnalo ale na naší českou klasiku jsem se už nemohla dočkat

  2. No já se letos opět nikam nechystám, tak dám přednost naší pravé, dobré, české kuchyni.

  3. Díky za inspiraci, ale v cizině jídlo moc neřeším. A není nad dietku nebo české jídlo.

  4. My rádi jezdíme do Řecka, rádi si tam dáváme tzatziky, jsou mnohem chutnější než kupované u nás, gyros je též chuťově mnohem lepší, též si dáváme ryby na různé způsoby a to si chuťové buňky vždycky pěkně smlsnou.

  5. Na dovolené jídlo moc nezkoumám.Většinou mi ta jídla moc nechutnají.
    Mám ráda naši kuchyni.

  6. Na každé dovolené pro mne nesmí chybět testování specialit lokální kuchyně. Ať už je to jídlo, nebo nápoje, vždy musím vyzkoušet co nabízí dobrého místní kuchyně.

  7. mám rád cestování za jídlem, rád ochutnávám místní speciality

  8. Ráda ochutnávám na cestách místní speciality. Ale na ulici je nekupuji, to se bojím.

  9. Možná se vám budu zdát „choulostivá“ ale v Tunisku a ani v Egyptě jsme si nic nedávali k jídlu a pití mimo rezort. Výběr jídel v jídelně byl dost velký ale pravda je, že to bylo spíš evropské jídlo.

  10. Mě by asi neuctili jehněčím masem, baklavou, ani mořskými plody. Nechutnají mi ani olivy, tudíž ani olivový olej. Gyros znám, občas děláme, ale je možnost si ho koupit u nás i u stánku.

Submit a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.