Víte, jak na správné skladování potravin?
Ať už nakupujete sebelíp, měli byste také vědět, jak potraviny správně skladovat, aby vám dlouho vydržely. Pokud chcete při spotřebě potravin skutečně ušetřit a být efektivní, pak byste měli znát pár základních pravidel. Pokusili jsme se je pro vás shrnout do pár bodů.
Jak vyzrát na skladování potravin? Jednoduše. Stačí si zopakovat, jaké potraviny byste vlastně měli kde skladovat. Právě špatným skladováním jim totiž výrazně zkracujete životnost a ovlivňujete jejich kvalitu a konzistenci. Třeba konečně poznáte příčinu, proč se vám pokaždé v lednici zkazí rajčata. Nebo třeba banány.
Co patří do lednice
Do lednice ve svém základu patří mléčné výrobky – jogurty, sýry, mléko, máslo. Dále vajíčka, masa, ryby. Vedle nešlápnete ani s některými druhy ovoce, jako jsou jablka, hrušky. Dále to jsou některé druhy zeleniny jako je brokolice, květák a další košťálová zelenina nebo salátový mix.
Na co si dát pozor:
- nikdy do lednice nedávejte ovoce a zeleninu v plastovém sáčku z obchodu
- všechno ovoce kromě bobulovin dávejte do lednice neomyté, suché
- maso a ryby ukládejte ve spodní polici
- potraviny na sebe nevrstvěte a nechte mezi nimi a stěnou lednice dostatek místa
- dveře lednice otevírejte krátce a rychle, abyste se vyhnuli tepelným ztrátám
- do nejnižší police patří nejrychleji se kazící potraviny
- nedávejte do lednice teplé nebo horké pokrmy
Co nepatří do lednice
Ačkoliv se může pro vás jednat o automatickou věc, některé potraviny do lednice zkrátka nepatří, ač jsme zvyklí je tam dávat léta. Do lednice nedávejte rajčata, okurky, cukety nebo papriky. U těch totiž chlad zastavuje proces dozrávání a zeleninu připravuje o její chuť. Stejně tak do lednice nedávejte brambory, cibuli nebo česnek. Ty patří do tmavého chladnějšího místa, kde je sucho. Vyvarujte se také exotickým potravinám – avokáda, ananasy, manga, citrony nebo banány patří do pokojové teploty.
Na co si dát pozor
- do lednice také nepatří káva
- olej v lednici může změnit konzistenci a houstnout, výjimku tvoří oleje z ořechů
- čokoládu skladujte mimo lednici, má tendenci přebírat pachy
- pečivo také do lednice nepatří, pokud jej chcete uchovat čerstvé, dejte jej zamrazit
Které potraviny vydrží při pokojové teplotě?
Jsou to plechovky, kečup, med, oleje, hořcice, pálivé omáčky nebo octy.
Jak skladovat suché potraviny
Suché potraviny jako jsou obiloviny, mouky, rýže, semínka, mák nebo těstoviny, skladujte zvlášť a v uzavřených nádobách. Ideální jsou vzduchotěsné dózy, které udrží vaše potraviny čerstvé a uchrání je od vlhkosti i škůdci.
Vakuové dózy mají navíc na víčku speciální ventil, kterým odsajete vzduch a uvnitř se vytvoří vakuum. To zaručí, že budou potraviny déle čerstvé. Využít ale můžete i klasické dózy, krabičky, kořenky nebo třeba uzavíratelné sáčky.