Podzim je zde, vyzkoušejte dýňový kompot nebo dýňové placičky

Dýně je bezesporu královna zeleniny a podzimu

 

dýně j

Dýně patří mezi čeleď tykvovitou, jako třeba patizony, melouny nebo cukety.

Nejčastěji se jedná o zeleninu oranžové barvy. Existuje mnoho druhů a patří mezi ně i ty okrasné. I tyto jsou jedlé, ale je s nimi mnoho práce. Proto si je necháváme jako dekoraci buď do bytu  nebo na zahradu. Jejich barevná škála nám udělá na dlouhou dobu radost.

Udělejte také svým dětem radost a večer jim rozsviťte dýni třeba za oknem

Halloween a vyřezávaná dýněHalloween se u nás nikdy neslavil, a myslím, že je to dost rozšířené díky médiím, v obchodech, v televizi, v novinách …

Také se na tom dá dost vydělat a potravinové řetězce se předhánějí ve své nabídce.

Už ale i jako děti jsme dlabali dýni jen tak pro radost.

Také jsme svým vnoučatům už nějaké to strašidlo z dýní vyřezali, jako letos.

Vyřezávání není žádná věda, napřed si namalujeme na bok tvary a pak řežeme.

 

Vnitřek dýně nezahazujeme, máme z toho i užitek a to velmi dobrý kompot s ananasovou příchutí

Moc lidí to asi nejí, ale nám to chutná. Také semínka jsou cenná pro své vitamíny, která se před konzumací musí oloupat.
Můžeme konzumovat hned, nebo semínka opražit. Mají jemnou oříškovou chuť.

 

A proč je dýně tak zdravá?

Je to vlastně malý zázrak, obsahuje totiž až 90% vody, hodně vitamínů, především vitamín C, B1 a B2, E, A, D, fruktózu, draslík, hořčík, železo, zinek. Pro náš imunitní systém vynikající. Dýně je také močopudná a pomáhá proplachovat naše ledviny. Poslední dobou se stala hitem jako módní surovina pro svoji chutnost. Existuje široká škála jídel, ať už z dýně Hokkaido, špagetové či máslové nebo muškátové.

Tato zelenina má na nás velmi blahodárné účinky a je také velkým pomocníkem při hubnutí. Obsahuje nejen vlákninu, ale tzv. lipolytický enzym, který štěpí tuky v těle a pomáhá tak při jeho odbourávání z organismu.

Receptů na polévku je mnoho, ale nezapomeňte si doma zavařit nějaký ten kompot na zimu. Nedělám z ananasové tresti, tento je lepší a rychlejší. Kompoty dělám každý rok i bez vyřezávání.

 

Dýňový kompot

Na dýňový kompot budeme potřebovat:

3 kg vydlabané dýně, 40 g kyseliny citronové, 500 g cukru krupice, 15 ks hřebíčku, 3-5 ks celé skořice, 2 l vody, 1 plechovka ananasu na kostky, rum

Postup:

Do vody vložíme dýni nakrájenou na kostičky, cukr, kyselinu citronovou, cukr a koření. Po pěti minutách varu přidáme klasický ananasový kompot – může být i větší a necháme ještě chvíli povařit, aby vše bylo tak akorát změklé. Vyndáme koření a horké plníme do sklenic. Do každé sklenice přidáme nahoru 1 lžíci rumu, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Nemusíme zavařovat, kyselina citronová a rum se postará.

dýnový kompot

A ještě recept na výborné dýňové placičky

Potřebujeme:

1500 g dýně, 4 lžíce hladké mouky, 1 vejce, 2-3 lžíce strouhanky, sůl, kmín, česnek

Postup:

nahrubo nastrouhanou dýni osolíme, zamícháme a po půl hodině slijeme vodu, co dýně pustila. Přidáme vejce, koření, mouku a strouhanku. Těsto by mělo být poměrně husté. Smažíme menší, vyšší placičky. Hotové potřeme utřeným česnekem.

Dobrou chuť přeji všem a pokud máte nějaký recept z dýně, napište do komentáře.

Výběr z článku
Publikováno
Hlavní a podstatné
Vyzkoušejte náš recept na domácí dýňový kompot
Hodnocení
51star1star1star1star1star

7 komentářů

  1. Mám ráda dýňovou polévku. Ale sama ji nevařím

  2. dýně používáme hlavně na vyřezávání, vnučka má ráda i kompot

  3. My máme rádi polévku z dýně Hokaido, jinak moc dýni nepoužíváme.

  4. Eviku – my jsme dlabali dýni dětem dávno předtím, než to tu začalo být populární 🙂 a to je už 40 let zpět 😀 (synovi je 42 let a už ve dvou letech jsme mu dělali “příšerky” a dávali za okno ….)

  5. Určitě mám ráda dyňový kompot, polévku a chci vyzkoušet i pečenou dýni.
    Dlabání jsme ještě nedělali je to převzatém opět z ameriky tak se do toho moc nehrnu. Ale když příjde dcera že to chce vyzkoušet tak se bránit nebudu.

  6. Kompot z dýně je výborný a dokonce ani dýňová polévka není špatná.

  7. Když jsou udělat řízky z patizonu, proč ne z dýně? Tu nakrájíme na plátky, uvaříme ne zcela doměkka v osolené vodě, necháme okapat a obalíme jako řízek, buď v trojobalu, nebo uděláme těstíčko z mouky a vajec a pak obalujeme ve strouhance.
    Zkuste také upéct jabkovec a místo jablek dejte nastrouhanou, do poloměkka uvařenou dýni. Výsledek vám bude chutnat 😀 Smíchejte 500g polohrubé mouky, 300g cukru, 300g nastrouhané dýně, 100g másla (rozpustit), 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa a trochu vody, asi 3 lžíce, aby bylo těsto krásně lité. Nalijeme do pekáče s pečícím papírem a pečeme asi hodinu. Můžeme polít čokoládou a posypat kokosem.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *