
Čaj nebo káva, obojí je nejčastější teplý nápoj, který pijeme
Čaj podle Wikipedie
“Čaj (z výslovnosti čínského 茶 – čcha v mandarínském a kantonském dialektu; v dialektu min významného přístavu Sia-men čteno te – odtud pojmenování v mnoha jiných jazycích) je kulturní nápoj, připravovaný obvykle louhováním lístků rostliny čajovníku v horké vodě. Pro samotné lístky se také užívá název čaj. Označení čaj se běžně užívá i pro jiné nálevy – pro zápary a odvary různých jiných rostlin (například tzv. ovocné čaje, bylinné čaje nebo šípkový čaj), které se někdy označují jako nečaje.[1] Čaj má vedle povzbuzujících účinků v mnoha případech díky látkám v něm obsaženým také blahodárný vliv na organismus.”
Příprava čaje nebo kávy je v některých zemích tradiční obřad, který si nevystačí se sáčkem čaje, tak jak ho známe
V mládí za socprc byl čaj nedostatkovým zbožím na pultech prodejen a často se nahrazoval bylinkovými čaji různých, vlasto ručně nasbíraných a doma usušených bylinek nebo z různých druhů ovoce.
Kopřivový čaj, čaj ze šípků nebo čaj ze sušených slupek jablek a hrušek. Vše mělo svoje, byla taková doba.
Pamatuji si na plechové sítko ve tvaru vajíčka, které se používalo při vaření sypkého čaje. Pak přišel Pigi čaj a bylo hotovo 😀
Dnes je výběr různých druhů čaje snadný
Stačí zajít do jakéhokoliv obchodu a najdete x desítek různých čajů, od různých výrobců. Můžete také navštívit specializované obchody s čaji. Vše je jen o tom, jaký čaj máte rádi a jaký vám chutná.
Právě díky těmto možnostem nákupu čaje často podceňujeme původní smysl pití čaje. Léčení neduhů a nemocí, později slavnostní rituál, viz odpolední čaj v Anglii.
Víte, jaký čaj je vhodný na léčení nemocí a jakých?
Malý výběr různých čajů a jejich použití při léčení.
Ovesný čaj
– lžíce plodu rozmačkáme a 250 ml vody vaříme asi 5 min. a necháme 15 minut louhovat
– čaj pomáhá při nespavosti, přepracování, nechutenství a pijeme 3 hrnky denně
Čaj z řebříčku
- 3 lžíce natě a 250 ml vroucí vody necháme 15 min. louhovat
- doporučuje se pít chladný, 1 hrnek denně půl hodiny před jídlem
- pomáhá při začínajícím chřipkovém onemocnění
Diviznový čaj
- lžíci sušených květů zalijeme 250 ml vody a necháme 15 min. louhovat
- poté přecedíme a vychladlý popíjíme
- čaj má příjemnou chuť, můžeme ji ještě vylepšit přidáním medu nebo oblíbeného sirupu
Pampeliškový čaj čistící
- 2 lžičky sušeného kořene a 0,5l vody povaříme 5 minut
- necháme louhovat 15 minut
- užíváme 2x denně jeden šálek po dobu 6 týdnů
Pampeliškový čaj na zklidnění
- 2 lžíce pokrájených čerstvých listů zalijeme 250 ml horké vody
- necháme 15 minut louhovat.
Pampeliškový čaj ranní
- 1 rovnou lžíci kořene dáme večer do 250 ml vody
- ráno zahřejeme a scedíme
- pijeme půl hodiny před snídaní a půl hodiny po snídani
A spousta dalších čajů.
Pokud vás zajímá, co která byliny umí, jaký čaj vám může pomoci a na jaký zdravotní problém, vše podstatné najdete ve štítku čaje.
Na jeden e-shop s čaji se můžete podívat.
Vybrat si a nakoupit. Vánoce jsou coby dup, dárkový balíček čajů může být zajímavým dárkem, který potěší.
Ja miluju kávu ale ráda si dám i dobrý čaj. Hlavně v tomhle chladném období.
Pamatuji se na dobu, kdy se moc neřešilo, jaký druh čaje pijeme, buď to byl černý nebo ovocný a složení takového čaje jsme nezkoumali, prostě byl ovocný. Sáčkových čajů nebylo moc druhů (zkraje též popisovaný Pigi čaj), také cena byla poněkud vyšší, takže i my jsme doma používali zmiňované plechové vajíčko na řetízku s drobnými otvory, aby se čaj udržel uvnitř. Většinou ale byl sypaný čaj stejně tak drobný, že se nakonec musel čaj z konvice ještě do hrnečků slít přes husté sítko. V lékárnách se daly koupit nějaké bylinné čaje, též sypané, ale v té době jsme je tolik nevyužívali, maximálně heřmánek či kopřivu a nebo urologický čaj. Doma jsme žádné bylinky nesušili, jen lipový květ, mám dojem, že tenkrát, jako městští lidé, bychom bylinky ve volné přírodě snad ani nepoznali. Jediné, co jsme vařili, byl med z pampelišek, ten se v zimě užíval do čaje z lipového květu proti nachlazení, hlavně u dětí.
Na různé zvyklosti pití čaje v dřívějších dobách, například odpolední čaj v Anglii, upozorňuje film pro děti Asterix a Obelix ve službách jejího Veličenstva, snad se mnozí z nás pamatují, jak tam v pět hodin odpoledne pili horkou vodu a až od společníka Asterixe a Obelixe, jednoho Inda, dostali rostlinku čajovník, ze které začali vařit nápoj a královna rozhodla, že se od té doby nápoj jmenuje čaj a tato tradice se začala nazývat čajem o páté. Je to sice jen pohádka, ale kořeny má nejspíš v historii, jen trochu poupravené.
Ráda zkouším různé druhy čajů, kterých je nyní v obchodech k dispozici hodně druhů, doma je ještě kombinuji mezi sebou a vytvářím vlastní chutě tohoto nápoje. Přátelům i rodině docela chutnají, známí se dost často ptají, kde jsem ten dobrý čajíček koupila. Ani nechtějí věřit, že stačilo jen vyluhovat dva tři různé druhy a že tak vznikl tak lahodný nápoj.
Dárkové kazety s čaji je opravdu skvělý dárek, každý rok nějakou dostanu i daruji.
já pravidelně nepiju ani čaj ani kávu.
Kávu nepijem vôbec. Čaj bežne pijem zelený a tiež rôzne ovocné čaje, hlavne teraz v zimnom období. Keď som chorí tak pijem bilynkové čaje.
Já piji převážně čaje sáčkové, sypané málo, i když bývají lepší, mám nejraději značku Teekanne i Loyd, ty aspoň mají výraznější chuť.
Na nachlazení, nemoci a na zahřátí piji čaj hlavně v zimních měsících a jinak kolem desáté hodiny dopoledne a odpoledne si dám kávu.
Mám ráda kávu i čaj, do ranní kávy si přidávám skořici, pak mám ještě dvě, odpoledne a večer. Čaj piji mátový, různé ovocné a zelený, ten si vařím skoro denně. Snižuje cholesterol, preventivně působí proti rakovině, proti mozkové mrtvici i infarktu a podporuje hubnutí 😀 Obojí jen tak, bez cukru, bez medu a kávu bez mléka.
Já už piji roky převážně čaj, mám ho rád, hlavně neslazený, kávu piji taky, ale není to takový, jako u čaje.
přidejte Váš oblíbený čaj
Bez kávy bych se ráno neprobudila 🙂 Čajů si dělám vícero druhů, kromě klasických černých a ovocných také z rýmovníku při nachlazení, nebo z bobkového listu, když se cítím moc zavodněná. Pomáhají oba 🙂
recept z rýmovníku a a bokového listu by byl zajímavý pro všechny. Zkuste inspirovat receptem a na co takový čaj používáte.
Pravidelne každý deň pijem kávu. Čaj si dám občas hlavne v zimnom období a keď som chorí, pijem prevažne bylinkové a ovocné čaje, takže nie pravý čaj.
bylinkový jaký? Máte nějakou Slovenskou vychytávku nebo tip?