Čím vlastně dnes vytápět bydlení, abyste za topivo neutratili majlant? Ceny elektřiny a plynu stále stoupají. Uhlí je neobnovitelný zdroj, takže bychom jím neměli plýtvat. Se dřevem je zase spousta práce a složitá manipulace.

Pokud se vám, stejně jako mnohým dalším Čechům, žádné z výše uvedených topiv příliš nezamlouvá, určitě uvítáte informaci ještě o další možnosti. Jsou jí dřevěné pelety.

Pelety jsou vlastně lisované dřevo

Pelety se vyrábí lisováním hoblin a pilin, které vznikají jako odpad při zpracování dřeva. Piliny se lisují pod velkým tlakem za teploty 100 °C, což způsobí, že se roztaví celulóza, přirozená součást dřeva, která pak drží tvar peletky.

Pelet se prodávají pytlované, stačí si tedy postavit pytel někam ke kotli a můžete přikládat. Není potřeba řešit žádné vysychání, při manipulaci nebudete špinaví a nezadřete si třísku. Jde o pohodlné topivo 21. století, o nějž je stále větší zájem.

Vyberte si správnou třídu

Existuje několik tříd pelet podle kvality použitého dřeva. Čím kvalitnější provedení, tím jsou pelety dražší. I ta nejvyšší třída má však skvělý poměr cena/výkon, a co je důležité, cena za tunu pelet je poslední roky stabilní.

  • Nejlepší je třída A1, která se používá v domácích kotlích a kamnech. Pelety této třídy jsou vyrobeny z chemicky neošetřených zbytků dřeva a nachází se v nich maximálně 0,7 % popela.
  • Třída A2 může obsahovat i kůru, vyšší procento popela a využívá se ve větších kotlích. Při spalování vzniká více popela.
  • Třída B je pak určená spíš pro průmyslové využití.

Dřevěné pelety

Objednejte si paletu pelet s dopravou zdarma

Pytle pelet se prodávají typicky po paletách. Například společnost Optimtop nabízí akci dopravy zdarma už od jediné palety. A jaké jsou ceny? Jedna paleta pelet třídy A1 vyjde zhruba na pět a půl tisíce korun. Když si palet objednáte více, dostanete slevu.

3 komentáře u „Pelety jsou topivem 21. století“

  1. lgku990 napsal:

    My máme dálkové vytápění, radiátory na vodu, takže pelety nepoužíváme. Pelety nejsou nejlevnější, ale cena 5 až 6 tisíc za 825 kg, tak to asi bude trvat nějakou dobu, než to člověk spálí.

  2. Rojak napsal:

    Doma topíme plynem, takže shánění topiva se nás netýká. Ceny plynu a elektřiny sice stoupají, ale ty pelety také nejsou nejlevnější, nato, že se vyrábí z odpadu.

  3. babicka11 napsal:

    Naštěstí si nemusíme topit sami, jsme napojeni na městský horkovod a ten následně na Pražskou teplárenskou. Už ani nemusíme “točit kohoutem”, máme dálkové ovládání. Zatápění, dříví, uhlí, prach, úklid – to už nás netrápí přes 30 let. Je to velká výhoda, obzvlášť v našem věku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *