Mnoho z nás trpí zvýšenou hladinou krevního cukru a tak se stane, že je příčinou dalších nemocí a různých zdravotních potíží. Riziko cukrovky se tak nenápadně blíží, zrovna tak poškozování nervů a cév. Jak ale mít tu správnou hladinu cukru pod kontrolou je hlavně určitá změna v jídelníčku a celková změna našeho životního stylu. Jistě, musíme jíst zeleninu, kdy nám mohou pomoci nejvíc rajčata, mrkev, brokolice, lilek, fazole, nejlépe v syrovém stavu, nebo dělané na páře.
Pokud si dáme do zálivky na salát lžíci jablečného octa, také tím snížíme hladinu cukru v krvi, a co pomáhá ještě? Zkuste si do ranní kávy přidat trochu skořice, nejen, že ji krásně ovoní, ochutí, ale i ta dokáže snížit cukr v krvi. Co se týká ovoce, je nejlepší grep, jablko, pomeranč, citron, vyhnout bychom se měli například hroznovému vínu. Jíst ryby, kuře, zakysané mléčné výrobky a žádná tučná masa a uzeniny asi je každému už jasné. Ale co když máme chuť na sladké a je nás hodně, co máme na sladkosti závislost.
Tady mohou pomoci jen umělá sladidla, i když s nimi také musíme zacházet opatrně a vybrat to správné sladidlo. Obyčejný sacharin si můžeme „kuličku“ přidat tak do čaje, ale při vaření a pečení se nehodí, neboť „padá na jazyk“, má nahořklou pachuť a jídlo není dobré.
Použijeme třeba stévii, StarLineu či Aspartam, o kterém bylo už hodně napsáno, jak je nezdravý, ale svým složením a určenou denní dávkou neublíží. Aspartam obsahuje také fenylalanin, který ho lidé s onemocněním fenylketonurie nesmí používat.
Jak by měl vypadat jídelníček diabetika se nyní podíváme.
Snídaně
Vločky: nejrychlejší zdravá a chutná snídaně – večer nasypeme vločky do misky, zalijeme mlékem asi centimetr nad vločky, přidáme lžíci medu, zamícháme a necháme v lednici nabobtnat. Ráno můžeme do vloček přidat třeba pár čerstvých pokrájených jahod. Rozinky nedáváme, jsou dost sladké.
Znám chlapy, co si rádi dávají po ránu polévku, třeba takovou:
Rychlá hrachová polévka: potřebujeme lžíci másla a trochu hladké mouky, plechovku hrášku, majoránku, česnek dle chuti, sůl, vodu na rozředění. Z másla a mouky uděláme jíšku, přidáme konzervu hrášku i s nálevem a chvíli povaříme. Poté směs rozmixujeme a dochutíme solí, majoránkou a utřeným česnekem. Pokud nechceme moc hustou polévku, přidáme trochu vody.
Svačina
Pomazánka rozhuda: 250g tvarohu, lžička kmínu, cibule na drobné kostičky, sůl, lžíci kysané smetany, aby šla lépe roztírat – a může se přidat trochu sladké červené papriky. Mažeme na opečený toustový chleba.
Oběd:
Pečené kuře na bylinkách: kuřecí stehna, nebo celé kuře, citron, svazek čerstvého tymiánu, rozmarýnu a petrželky, česnek, 2 cibule, sůl, pepř, máslo, olej. Očištěné, omyté a osušené kuře obalíme v posekaných bylinkách spolu se změklým máslem a nastrouhanou kůrou z citronu, solí a pepřem a dáme péct na oleji asi hodinu. Podáváme s bramborem, ale i s rýží, pokud je více výpeku, aby to nebylo suché.
Svačina
Zapečené chlebíčky: veka, šunka, sýr, pórek, vejce, špetka soli, olej. Šunku a sýr nastrouháme, přidáme nadrobno pokrájený kousek pórku a smícháme s osoleným vejcem. Mažeme na plátky veky a namazanou stranou vkládáme do rozpáleného oleje na pánev. Pro 1 osobu stačí 2 chlebíčky. Můžeme jíst teplé i studené, třeba s rajčetem a čerstvou okurkou.
Někdo si raději ale vezme něco sladkého k odpolední kávě, třeba bábovku.
Rychlá dia bábovka: 2 hrnky polohrubé mouky smícháme s kypřícím práškem do pečiva, přidáme 2 lžičky umělého sladidla (StarLinea), 3 vejce, 300 ml oleje nebo rozpuštěné Hery, 1 hrnek mléka. Vše metličkou našleháme a ochutnáme, zda nebude potřeba přidat sladidlo, někdo to má rád sladší. Vložíme do vymazané a strouhankou vysypané formy a upečeme.
Těsto ale také můžeme nalít na plech a poté udělat pár kopečků z utřeného ochuceného tvarohu a lžičkou sem tam vložit i dia marmeládu. Je to zas trochu něco jiného, ale i dobrého. Jsou to potom dia piškotové řezy.
Večeře
Pizza: vytvoříme těsto z 500 g hladké mouky, lžíce soli, 250 ml vody, lžíce olivového oleje a kostky droždí. Mouku dáme do větší mísy, uprostřed do důlku dáme rozdrobené droždí, zalijeme trochou teplé vody a po vzejití kvásku vypracujeme těsto, které necháme kynout asi 45 min.. Poté rozdělíme těsto na dva díly, vyválíme na tenké pizzy, potřeme dia kečupem, posypeme bazalkou nebo oreganem a navršíme sýrem, žampiony, nivou, šunkou, mozzarellou, cibulí – jak kdo má rád. Pečeme asi 10 min. v hodně rozpálené troubě. Příprava i pečení je rychlé, a sníst ji bude ještě rychlejší. Dobrou chuť!
Jako večeře je také vhodný sýr cottage, tofu, čerstvá zelenina.
Diabetici by měli mít ještě jednu večeři, pochopitelně lehkou, třeba jogurt nebo jablko.
Babička – moje recepty.
Taky si už musím hlídat cukr. Naštěstí to jde ještě bez prášků či inzukínu. Občas se mlsání povoluje
Ještě, že nejsem diabetik, já mám výhodu, že můžu jíst cokoliv a nemám žádné problémy, aspoň zatím, ale ty zapečené chlebíčky nemusejí být špatné.
Nejde o to jíst striktně takto každý den, jen se trochu hlídat – i zmrzlina jde udělat dietně :-), a kupovaný nanuk občas taky nezaškodí.
Promiňte toto je můj příklad. Jsem diabetik, ale abych si vychutnával den co den tyto chuťovky, tak to se ještě asi nemám moc rád. Nepíchám si inzulín, takže můj případ není tak hrozný, ale tohle do sebe dostávat každý den samozřejmě ne vždy to samé, tak to už bych z toho života moc neměl. Ale děkuji za snahu.