Náš organismus ke své životaschopnosti potřebuje stálý přísun tuků s nenasycenými mastnými kyselinami, protože jedině díky jim se pak tuky dokážou sloučit s bílkovinami a stávají se rozpustnými beze zbytku ve vodě.

Náš organismus je pak dokáže vstřebat do všech svých tkání až na úroveň kapilár, což je nesmírně důležité pro všechny tělesné procesy.

Díky elektronům, které takové to tuky z fyzikálního hlediska obsahují a schopností vázat kyslík, jsou právě tuky na kapilární úrovni povrchově aktivní a my na základě těchto vazeb v elektrochemických procesech našeho těla se cítíme aktivnější po všech stránkách, jak se lidově říká máme „dobité baterky

Ve snaze uchovat, zakonzervovat tuky co nejdéle, vznikly ve své době ztužené pokrmové tuky. Bohužel tyto tuky v různých inovovaných verzích jsou na trhu dosud. Ztužením tuků se jejich nenasycené mastné kyseliny připravují o své schopnosti vázat kyslík,  zničí se jejich elektronové pole a jejich schopnosti slučovat se s bílkovinami, tedy i jejich rozpustnost v tekutinách živého organismu, což se v důsledku projevuje, při dlouhodobé konzumaci postupnou devastací našeho organismu.

Tepelným procesem, kdy se z másla vytváří ghí, stává se bezvodým, čistí se, zbavuje se bílkovin, čímž se umožní jeho vysoká trvanlivost, nežlukne , nekazí se, ale přitom jsou zachovány všechny původní nenasycené mastné kyseliny jako u čerstvého másla.

Aby ghí mělo vlastnosti a účinky níže uvedené, je třeba, aby máslo ze kterého se ghí tepelným procesem vytváří, bylo z ověřitelného zdroje, stálé kvality a vždy jen čerstvé a nejlépe z farem s ekologickým a šetrným hospodářstvím.

Tzv. “Přepuštěné máslo“ – ghí, též zvané “ bezvodé“  dle současné legislativy zvané máselný tuk bezvodý, uměli vyrábět ještě naše prababičky. Ve východních kulturách je používáno od nepaměti. V Brazílii je nazýváno máslem země.

Dle ájurvédské medicíny je protikladem PITY(ohně), ale zároveň posiluje tzv. Božský oheň AGNI. Ghí je považováno za satvickou stravu. Lidé co pravidelně konzumují ghí, mají zářící pleť i obličej. Z ghí vytvořené světlo je pro oči tím nejzdravějším světlem.

Pro kůži je zase ghí tou nejlepší kosmetikou. Je základem mnoha léčebných mastí, pokud je kvalitně vyrobeno, včetně masážních balzámů i životním elixírem.

čave– je součástí ájurvédské marmelády- ČAVANPRAŠ.

– je stravitelnější a obsahuje více, pro tělo důležitých látek než jakýkoliv rostlinný olej.

– ako mast na rozdíl od  masti ze sádla je pokožkou plně vstřebatelná bez škodlivých usazenin.

Jaké má ghí účinky?

Nedochází k usazování cholesterolu na cévních stěnách jako v případě jiných živočišných tuků, protože je to čistý tuk, bez škodlivého LDL cholesterolu se zachovaným obsahem nenasycených mastných kyselin

– tento čistý tuk cévy vyživuje, zprůchodňuje a regeneruje

– díky obsahu kyseliny máselné má ghí protivirové a protirakovinotvorné vlastnosti

– obsahuje minerály-siřík, vápník, draslík, fosfor, hořčík a vitamíny A ,D a E

– obsahuje stejné živiny jako máslo, ale bez nežádoucích účinků

ghí s medem na krajíci rozpečeného chleba je nejlepší energetický start do nového dne

– je vhodnou výživovou kombinací pro děti

– podporuje trávení, nevyžaduje při  trávicím procesu v těle emulgátor žluč, plně se vstřebá

– chrání nervovou tkáň

– podporuje plodnost, funkci vaječníků, kvalitu a množství semene

– zvyšuje imunitu, absorbuje a vylučuje z těla toxiny

–  je tedy přirozeným lapačem volných radikálů, čímž ochraňuje buňky

– podporuje ódžas

– podporuje paměť, myšlení a inteligenci

– zlepšuje zrak

– podporuje činnost jater

– zvyšuje činnost enzymů v játrech, tkáních a střevech

– posiluje ledviny

– vyrovnává množství kyseliny solné v žaludku a zajišťuje obnovu žaludeční sliznice

– brání bloku krve a plazmy

– pročišťuje žlučové cesty a játra

– omlazuje a regeneruje organizmus

– ulevuje při popáleninách (včasnou aplikací se předejde puchýřům a jizvám)

– ulevuje při odřeninách, svědění pokožky

– ulevuje při vodnaté rýmě a bolestí uší

– ulevuje při únavě očí potíráním na víčka  a spánky

– ulevuje při hemeroidech a chronických bolestech kloubů

– napomáhá rychlejšímu hojení tržných a sečných ran

– pro miminka je nejlepší pleťovou výživou a tonikem

Před jídlem

Směs přírodního třtinového cukru, ghí a zázvoru podporuje zažívání, brání zácpě, větrům, oslabenému trávení, zánětům žaludku a střeva. Zajišťuje dobré zdraví s jasnou myslí a čistou pokožkou. Denně lze jíst 6-8 lžiček ghí

Pro vaření

Díky molekulární struktuře se nepřepaluje a nekouří při vaření. Dobře se pojí se širokou škálou koření. Indická kuchyně je bez něj neodmyslitelná. Ghí je ideální na smažení, restování a do dresinků, brání překyselení, nadýmání, zácpě a podrážděnému žaludku.

Skladujte

v suchu a v temnu, vydrží nekonečně dlouho, protože neobsahuje ani nepatrné stop mléka ( proto je vhodní i pro vegany), samo od sebe nežlukne, protože je prakticky bezvodé. Vlhko a styk s vodu při skladování může způsobit žluknutí. Z tohoto důvodu pro ghí není lednička vhodná a z téhož důvodu při odebírání ghí používejte jen suchou lžičku. Pokud se skladuje ve tmě, je dobře uzavřené a pokojové teploty, má prakticky neomezenou životnost.

Novinka

v současné době je již skladem ghí s našlehaným čistým medem v kvalitě odpovídající bio a ve správném doporučeném harmonickém poměru

Ze starých textů ájurvédy:
Pravé Ghí a Med jsou oba výsledkem jedinečné přírodní alchymie
Pravé Ghí a Med jsou dvěma z pěti klasických nektarů starodávných Védských tradic
Pravé Ghí a Med pomáhají lepšímu vstřebávání a zároveń a posilují navzájem své účinky
Pravé Ghí a Med se navzájem doplńují a tvoří kompletní výživu
Pravé Ghí a Med zvyšují účinky substancí ke kterým se přidají
Pravé Ghí a med zvyšují s časem svou kvalitu

Mithuna: Kreativní spojení
Pokud víte něco o Józe a Ajurvedě, potom víte, že Mithuna se většinou překládá jako kopulace.
Jistě to má také tento význam, ale na hlubší úrovni to znamená “ spárované”. ‘Mith’ je sloveso a znamená spojit a ‘una’ je přídavné jméno a znamená ‘méně než jeden’, jako že jedna plus jedna rovná se JEDNOTA, indikuje situaci spárování dvou věcí, kterýchž to výsledek je kompletní Jednota.
Z této definice jsem si odvodil svou vlastní, která zní více jako “ kreativní společník”, “ kreativní spojení” a “ vědomá kreativita“, kde suma částí, propojení takových dvou ”křídel” je mnohem silnější, než každá látka sama.
Mithuna je také termín, kterým se označuje kombinace Medu a Pravého Ghí, kreativního spojování dvou nektarů.

Praktické použití této kombinace
k ošetření odřenin a drobných poškození pokožky, oparů na ústech, pocitu suchosti rtů, k ošetření pleti obličeje před spaním, což je ta nejpřirozenější pleťová maska. Lze též aplikovat jako medovou tělovou masáž a po aplikaci omýt pokožku růžovou vodou.
Ale hlavně ke konzumaci jako pomazánka na pečivo, neboť v tomto poměru je kombinace ghí a medu úžasná výživa pro náš organismus a chuťově též vynikající.

Jedno z nejkvalitnějších ghí lze koupit na e-shopu Ájurvédských rodinných lázní na www.ajurv.cz.

Vyzkoušejte i Ájurvédské masáže s možností ubytování.

Ájurvédská kosmetika – vyzkoušejte a sami se přesvědčíte o kvalitách.

Autor tohoto článku má s konzumací ghí ( které mu mimo jiné plně nahradilo máslo) a jeho aplikacemi při různých zdravotních problémech již téměř téměř 20 leté zkušenosti díky studiu a praktikování ájurvédské medicíny.

31 komentářů u „GHÍ , přepuštěné máslo, které možná neznáte“

  1. Petulavpk napsal:

    je opravdu ještě mnoho zajímavých věcí, o kterých ani netušíme

  2. kvetinka5 napsal:

    Na vaření určitě vyzkouším, používám máslo rozpuštěné obyčejné o tomhle sem neslyšela

  3. stanka napsal:

    Ještě jsem o tom neslyšela,ale taky mne to zajímá,zkusím to i vyzkoušet.

    1. Marie napsal:

      Také neznám, vypadá to opravdu dobře.

  4. Roxana napsal:

    Docela mne to zajímá, máme v rodině mimčo, ale nikdy jsem o tom neslyšela, to je dnes věcí…

  5. postolka napsal:

    Jak budu moci , vyzkouším.. dnes jsem si objednala na tomto webu již knížku o kurkumě.. Děkuji

  6. h3r0 napsal:

    Velmi zajímavý článek. Přiznávám se, že o tom slyším poprvé. Třeba to jednou vyzkouším.

  7. Beruska napsal:

    Děkuji za přínosný článek. Já stále hledám novvé trendy ve zdravé výživě určitě vyzkouším

  8. jmckvak napsal:

    Zajímavé, hlavně to, že je to vhodné i pro miminka..

  9. marulka napsal:

    velni se mi toto líbí

  10. jaru napsal:

    Je to zajímavý článek a poučný. Vyzkouším.

  11. devilscat napsal:

    Margaríny už jsem přestala používat dávno, máslo je máslo, ale je vidět, že je ještě něco lepšího – skvělý článek

  12. hkrajcikh napsal:

    Zajímavá stránka a ještě zajímavější produkt. 🙂

  13. blaju napsal:

    určitě zajímavé a vyzkouším

  14. bronula napsal:

    je to zajímavé

  15. matylda napsal:

    Už jsem narazila na slovo ghíí, ale nikdy jsem nevěděla, co to je. Myslela jsem, že je to něco z Indie, tak mne to zase až tak nezajímalo. A ono je to docela jednoduché – známé přepuštěné máslo našich babiček. Margaríny nemám ráda, ani je nepoužívám, tohle ale rozhodně stojí za to, vyzkoušet ho :-))

  16. Rojak napsal:

    To vypadá velmi zajímavě.

  17. francinek napsal:

    Přepuštěné máslo se u nás v rodině běžně používá v gastronomii, že je to až takový léčivý produkt jsem tedy netušil.

  18. rendra napsal:

    Určitě zajímavé.Prostuduji více .)

  19. MadameBijou napsal:

    Moc děkuji za zajímavý a přínosný článek. Já stále hledám různé způsoby, jak jíst a žít zdravěji, takže díky za inspiraci.

  20. bobalka napsal:

    To je opravdu zajímavá stránka, zaslouží si podrobnější prostudování

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *