Pojďme se na chvíli zastavit z toho věčného Vánočního  shonu a nervozity.

V nadcházejících dnech buďme chvíli dětmi, které se už nemohou dočkat Ježíška, a připomeňme si nějaké staré vánoční tradice. Snad prominete, pokud nebudou úplně všechny. Jejich rozepsání by bylo na několik stránek. Tyto tradiční zvyky jsou spojeny s pohádkami, koledami, smaženým kaprem a bramborovým salátem.

Pokrmů bývalo sedm, stejně jako sedm milosrdenství, bolestí a radostí Panny Marie.

U stolu by měl sedět sudý počet lidí, lichý počet přináší smůlu.

Talíř navíc se na stůl o Štědrém dni dává pro nečekaného hosta.

Také vstávat od stolu může jen ten, který večeři připravoval, což dřív nebylo možné, lidé věřili, že by se příští rok nemuseli všichni sejít.

Přímo charakteristický štědrovečerní pokrm je ryba. A nemusí to být jen klasický kapr.

Vánoční stromeček, bez kterého si neumíme Vánoce představit, ať už přírodní nebo umělý.

Jmelí nosí štěstí tomu, kdo pod ním projde a tomu, kdo je jím obdarován.

Mezi mizící vánoční zvyk patří lití olova, dnes je tento materiál těžko sehnatelný.

Mnohem raději lidé pouští lodičky ze skořápek ořechů, do kterých se připevní male svíčičky. Zapálí se a vloží do velkého lavoru s vodou a nechají plout po hladině.

Rozkrajování jablka – po skončení štědrovečerní večeře se překrojí jablko napříč. Obě poloviny pak ukážou, jak to bude příští rok. Pokud jádra v jádřinci tvoří hezkou hvězdičku, všichni se příští rok sejdou ve zdraví.

Šupiny se dávají pod talíře při štědrovečerní večeří, které mají přinést všem po celý rok dostatek peněz.

Házení střevícem, podle starého zvyku svobodné dívky házejí přes hlavu svůj střevíc. Obrátí-li se špička na střevíci na zemi patou ke dveřím, zůstane doma a nevdá se, pokud ale špička směřuje do dveří, odstěhuje se nebo vdá.

K Vánocům patří také vánočka. Na Štědrý den byste měli snídat vánočku s mlékem nebo kakaem.

Na Štědrý den nic nekupujeme, nepůjčujeme ani neprodáváme. Přineslo by nám to smůlu.

Čáry s medem, to je starý slovanský zvyk, natření medu na tvář zabezpečí lásku všech pro příští rok. Med symbolizuje spojení rodiny.

Po štědrovečerní večeři by se měl rozlousknout ořech. Bude-li hezký, pak i rodina bude žít další rok v pokoji a štěstí.

Ráno na Štědrý den se má celá rodina umýt v potoce nebo u studně, aby byli všichni zdraví a silní.

Půst se zachovává na Štědrý den až do večera. Dětem, které se nemohou dočkat, se slibuje, že vydrží-li nejíst, uvidí zlaté prasátko. Na Štědrý den se nemá jíst vůbec nic, jde o velmi starou tradici.

Neodmyslitelnou součástí Vánoc jsou koledy. Jsou to lidové písně, opěvující Ježíše, pastýře, pouť tří králů, koledníky, ale jsou to i přání s žádostí o výslužku.

Cukroví, jehož původ sahá až do dob pohanství, kdy se připravovalo obřadní pečivo o zimním slunovratu.Podle tradice nesmí chybět hvězdičky, minoritský perník nebo biskupský chlebíček, vánočky, záviny a také nově cukrová štola.

Vánoční čaj se vařil z mladých borovicových ratolestí. Byl to velký zdroj vitamínu C.

Purpura, směs voňavých bylin, které se teplem rozvoní a má doma určitě každý právě tu její vůni.

František je, stejně jako purpura, velmi oblíbený. Je to kužel z rozemletého hnědého uhlí s přidanou vůní kadidla.

Vánoční hvězda působí slavnostně svými červenými květy, ale existují i jiné barvy.

Také rozkvetlý vánoční kaktus je symbolem zimních svátků.

Svíčky jsou symbolem hvězdy zvěstující narození Ježíše. Pokud se slouží slavnostní mše v předvečer svátku Narození Páně, Božího hodu vánočního, označuje se lidově jako půlnoční mše.

V dnešní době opravdu málo lidí každoročně pouští lodičky nebo lije olovo, místo toho se pod talíř na Štědrý den dávají peníze, aby se nás držely celý rok. Stejný účinek má mít šupina kapra, kterou vkládáme do peněženky.

Na Štědrý den se zapalují svíčky za ty, kteří již mezi námi nejsou.

Do vánočky se zapéká zrno čočky. Kdo ji najde, brzy zbohatne.

Tradice a dávné zvyky se v současné době příliš nedodržují a je to velká škoda. Díky tomu by mohly být Vánoce ještě hezčí, obzvlášť když do nich zapojíme naše děti. Proto na ně nezapomínejme a dopřejme si tu krásnou atmosféru svátečních dní.

28 komentářů u „Vánoční a štědrovečerní zvyky“

  1. Benula napsal:

    Svátky jsme prožili v pohodě a rychle ten čas uběhl. Tak se musíme těšit na další.

  2. blaju napsal:

    Tak vánoční svátky za námi, dárečky rozdané, byt provoněný vánočními vůněmi, no a dneska hurá do práce, prožili jsme to v pohodové atmosféře, klidu s bez kostičky v krku, doufám, že vy to jste prožili také tak. 🙂

  3. babicka11 napsal:

    Tak nám zavoněla purpura, jsme přejedeni cukroví a chlebíčků, dárky rozdány a hodně radosti u stromečku. To netrpělivé rozbalování dárků a pak výkřiky štěstí holek – to bylo na tom to nejhezčí. Pak si prohlížely dárky navzájem a divily se, že některé mají stejné, prý to asi Ježíšek popletl :-). Tak jsme to všechno zvládli v pohodě. U vás to bylo zřejmě taky tak. Ještě dlouho se budeme z dárků radovat.

  4. MadameBijou napsal:

    U nás ty tradice taky moc nedodržujeme. Pro nás je nejdůležitější, že jsme všichni zdraví a spolu. Přeji všem krásné Vánoce, pohodu, klid a hodně dárků pod stromečkem.

  5. devilscat napsal:

    U nás vánoční tradice moc nedodržujeme, ani nevím proč…. ale doufám, že s příchodem synovečka se to zlepší a zase začneme tradice dodržovat. Přeju všem krásné vánoční svátky, bohatého Ježíška, pohodu a hlavně zdravíčko!

  6. vita1980 napsal:

    velmi zajímavý článek, samozřejmě spoustu zvyků člověk zná, ještě z doby, když byl malý. Stejně mně ale ten dlouhý výčet překvapil, tolik jich opravdu neznám. Jenže v dnešní době se vše smrsklo na stromek, dárky, jmelí a kapra se salátem.

  7. babula napsal:

    Taky aspoň to jablíčko,ořech, minci pod talíř nebo svíčku za ty, kteří už tu nejsou mezi námi. Jsou to staré ,pěkné zvyky,tak proč je nedodržovat.

  8. lgku990 napsal:

    My si zase, mimo jiné, schováváme i šupiny do peněženky, zatím nám to žádné peníze nepřineslo, ale to nevadí, prostě je pěkné dodržovat vánoční tradice.

  9. Radost napsal:

    Protože už nemáme rodiče a děti bydlí daleko, trávíme Štědrý den sami dva.Je to pro mě ve vzpomínkách ten nejsmutnější den v roce.Obejdeme všechny příbuzné na hřbitově a večer vzpomínáme, jak to bylo krásné, když byly děti malé.Druhý den všechny děti přijedou a teprve pak máme Vánoce.Přeji vám všem krásné vánoce.

  10. blaju napsal:

    Na štědrý den také dodržujeme pár starých zvyků, mince pod talířem, rozkrajování jablka, rozlousknout ořech a zpívání koled u stromečku, na vánoce se už moc těšíme.
    No a nový web se také těším.

  11. babka napsal:

    Teda, to je zvyků, spoustu jich neznám. Máme jeden trochu odlišný zvyk – v 18. hodin posíláme vzdušnou poštou vzpomínku na ostatní příbuzné, kteří v tu dobu tu svou vzpomínku zase posílají nám.

  12. coolnet napsal:

    škoda,že tyto svátky se zvrtly v “konz silenstvi” nebo jak to nazvat.

    Ale líbí se mi,že tyhle svátky slaví i nevěřící 😀 😀 😀

    Vánoce mají své kouzlo…a proó …napsali jste Ježíškovi?

    1. babicka11 napsal:

      jjo, Ježíškovi holky napsaly svým způsobem….. vybíraly si hračky z různých letáků a pak jsme je spolu vystřihly a nalepily na dva čisté papíry pro každou, no a pak jsme dopis poslaly 🙂 s tím, že Ježíšek možná všechno nepřinese, ale něco z toho určitě. Holky byly spokojené …., hodně z toho máme a taky dost navíc …:-)

  13. veruska napsal:

    Já mám ještě dvě sestry a na štědrý večer jsme vždy házely botou. Pamatuji si, když jsme ještě věřily na Ježíška, tak tatínek běhal kolem baráku a zvonil zvonečkem. To už jsme věděly, že Ježíšek dal pod stromeček dárky. Bylo to krásné.
    Už se těším na vnučku Lucinku. Ta nám dodá tu vánoční atmosféru. Sice ne na štědrý den, ale to nevadí.

  14. Jana napsal:

    teda, některé ty zvyky ani neznám.. ale líbí se mi to.. s dovolením si článek ukradnu a vytisknu, snad se mi nezatoulá, až prcek vyroste, ráda bych ho to naučila..

    1. radek napsal:

      netiskněte, “nekraďte” 😀 připravujeme nový web

      1. coolnet napsal:

        jejda..další web? …sem sním.

        1. radek napsal:

          nejsu čaroděj Vigo a nemám prsten. Vše musím dělat růčo a s rozmyslem, tak vydržte. Body budou i tam 😀

      2. babicka11 napsal:

        Tak jak? Je něco nového?? Léta letí Po šesti letech bude nějaká změna? Uvítala bych to :-)…. a jak se pořád máte? Co Vaše oči? Já sice sotva lezu, ale vzpomínám často :-).

  15. Rojak napsal:

    Ke Štědrému dni se váže zřejmě nejvíce zvyků, pověr a praktik. Tradiční vánoční zvyky se předávají z generace na generaci a v dnešní době většina z nich již nemá původní podobu. Jsou přizpůsobené modernímu světu a tím vznikají novodobé tradice postavené na starých základech.

  16. bobalka napsal:

    Vánoční zvyky také některé dodržujeme, při rozkrojení jablíčka musí každý z toho jablíčka kousíček sníst, aby rodina držela pohromadě, pod talíř dáváme kovové penízky, a rozzářené dětské oči si taky užíváme, jednak jedna vnučka bydlí s tátou u nás a jednak po šťědrovečerní večeři a rozbalení dárků doma se zastaví další syn s 2 vnoučaty, tak je rozbalování nadvakrát, ale o to víc je veselí. Pak posedíme, popovídáme si a je nás plný byt. Mám ráda vánoce, hlavně kvůli dětem, vždyť ta jejich radost je tolik krásná a navíc se sejde celá moje rodina a to nebývá tak časté.

  17. Ivona napsal:

    To je dobré vědět. Spoustu zvyků znám, ale o některých jsem nevěděla. Dětské zářící oči nejvíce vánoce rozzáří. Zrovna dnes jsme s manželem vzpomínali na dceru když byla ještě ve věku. kdy věřila na Ježiška. Bylo to takové jiné. Ale i tak, důležité je, aby se rodina sešla a byla spolu. Na vánoce už se těším. A přeji všem, aby i jejich svátky byly krásné, šťastné a veselé.

  18. matylda napsal:

    Tedy to mám ale překlep 🙂 Samozřejmě cukroví do mísy nesedá, ale se dává 🙂 Přeji všem pěkné úsměvné odpoledne 🙂

    1. babicka11 napsal:

      Překlepu se člověk neubrání, ani když si to po sobě přečte :-), taky se mi to stává a Vám tam chyběla pouze mezera mezi slovy …. (se dají), ale my si to tu přebereme …. 🙂

      1. matylda napsal:

        🙂 🙂

  19. pavlina69 napsal:

    to je moc hezké shrnutí zvyků,některé jsem si připomněla a jiné ani neznala.
    My také snídáme vánočku s mlékem (ani jsem nevěděla že je to zvyk) a potom držíme půst abychom se mohli večer řádně nacpat.
    Nejhezčí vánoce jsou a byly,když jsou u stromečku rozzářené dětské oči,protože mám už děti velké tak si musím počkat do 25 až přijede vnučka.
    Přeji vám všem moc krásné a veselé vánoce a hlavně to zdravíčko ať slouží

  20. matylda napsal:

    My máme jeden svůj rodinný zvyk. Do mísy sedají čtyři druhy vykrajovaného lineckého cukroví stejné velikosti. Srdíčko pro lásku, kolečko pro peníze, čtyřlístek pro štěstí, a trojúhelníček jako zástupce smůly, nemoci, neštěstí. Pak si postupně zavážeme oči a lžicí lovíme. Co si kdo uloví, to ho čeká příští rok. Ale lidi si mají pomáhat, takže je povoleno divákům do lžíce strkat a podobně. Takže u nás v rodině si nikdo nikdy tu smůlu nevytáhl 🙂

    1. babicka11 napsal:

      To je moc hezký zvyk, to se mi líbí. U nás ještě zavěšujeme venku na ozdobený smrček prskavky, to se dětem taky moc líbí. Doma raději ne – po zkušenosti, že začal kdysi hořet i stromeček ….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *