Snad nejtradičnější ze všech svatebních obřadů je právě ten, který se odehraje v kostele.

Pro věřící novomanžele není jiné možnosti, než svatba před bohem. Pokud jste nevěřící a kostely vás přesto lákají, nemusíte zoufat – je tu možnost i pro vás.

Specifika svatebního obřadu kostele

Tradiční prostředí kostela je pro svatbu vždy dobrým řešením. Je třeba ale rozlišovat, zda jde o církevní obřad, nebo o obřad civilní. Pokud máte zájem o církevní svatební obřad, tak jistě víte, že jde o manželské spojení na celý život. Na rozdíl od civilního sňatku, ten církevní nelze rozvést. Církevní manželství rozdělí až smrt.

Další zvláštností je, že církevní obřad nemůže mít každý. Mezi základní podmínky patří:

  • pokřtění alespoň jednoho ze snoubenců
  • jedná se o první sňatek
  • účast na přípravě na manželství

svatba v kostele

Příprava na manželství je charakterizována jako setkání snoubenců s farářem, který s nimi probírá různá manželská témata. Novomanželé tak vstupují do manželství lépe duševně připraveni a jsou zpravidla méně nervózní než snoubenci, kteří přípravu nepodstoupili.

Svatba v kostele je intimnější, osobnější a nabízí unikátní možnosti hudby – kostely mají často vlastní sbory a varhaníky.

Svatba v kostele i pro nevěřící

Prostředí kostela nemusí být vyhrazeno pouze pro církevní svatební obřady. Je to poměrně složité, ale genius loci kostelního prostředí za to stojí. Nevěřící si můžou vybrat z desítek odsvěcených kostelů, chrámů a kaplí, kde se můžou provádět klasické civilní svatební obřady, které oddá civilní představitel.

Odsvěcené kostely patří většinou státu a nejčastěji se jedná o prostory zámeckých kaplí. Tradice takového místa dá slavnostní nádech každému obřadu. Možnosti výzdoby jsou nekonečné a historické prostředí dodá impozantního dojmu.

V České republice jsou registrovány i méně známé a tolerantnější církve, z nichž některé oddávají i dva nepokřtěné snoubence. Patří mezi ně například Apoštolská církev.

3 komentáře u „Svatební obřad v kostele není tabu ani pro nevěřící“

  1. babicka11 napsal:

    Ať má každý svatbu kde chce, já bych svatbu v kostele nechtěla, i když jsme oba pokřtěni.

  2. Rojak napsal:

    Svatbě v kostele bych se nebránil, ale obě svatby jsem měl v městské obřadní síni a myslím, že od svateb v kostele se začíná pomalu ustupovat.

  3. lgku990 napsal:

    Svatba v kostele je určitě něco originálního, aspoň po stránce akustické, ale my bychom nesplňovali tenkrát podmínky, kdyby jsme se chtěli brát v kostele a ani jsme neměli v plánu mít svatbu v kostele.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *