Nespočet lékařských studií dokazuje, že léčivé účinky konopných mastí jsou nepopíratelné a spektrum účinků je široké. Bylinný zázrak, který již dávno nepatří mezi tajně předávané tajemství na bezbolestné klouby a zdravou pokožku.

Účinky konopných mastí léčí již tisíce let

Konopí bylo tisíce let nejúčinnějším lékem používaným na onemocnění kůže a proti bolesti. Kanabinoidy jsou látky, které se v přírodě vyskytují pouze v rostlinách konopí. Díky těmto účinným látkám jsou hojivé a zklidňující účinky konopných mastí až mnohonásobně intenzivnější než u běžně dostupných kosmetických přípravků.

Co dělá zázrak zázrakem?

Konopná mast je v pravém slova smyslu malý zázrak, který dokáže úplně ulevit nebo velmi zmírnit příznaky většiny kožních chorob. K výrobě konopné masti se zejména v kosmetickém průmyslu používají konopná semínka. Obsahují bílkoviny, spoustu vitamínu E, omega-3 kyseliny a Kanabinoidy. Právě poslední látka má vlastnosti, kvůli kterým obliba konopných mastí citelně roste. Nejcennější látka, kterou dokážeme z konopí získat, je CBD – kanabiniový extrakt z celé zelené rostliny. Obsahuje vitamin C a E díky němuž má antioxidační účinky.

Kanabinoidy mají analgetické a protizánětlivé účinky a výrazně posilují tvorbu lipidů. Konopná semínka nejsou jediným zdrojem cenných látek, celá rostlina je plná látek, které hýčkají kůži a mast si lze připravit z listů a květů. Lze ji vcelku pohodlně udělat i v domácím prostředí a s trochou péče a při správném skladování, Vám může sloužit opravdu dlouho.

Pokud se rozhodnete pro domácí vyrobení masti, musíte mít na paměti i fakt, že to má své legislativní omezení.

Základem každé mastičky je kvalitní tuk a k použití se nabízí vepřové sádlo, kokosový tuk i bambucké máslo. Sáhnout samozřejmě lze i po vazelíně. Lékařská vazelína je levnou variantou a zároveň je vhodná i pro silné alergiky.

Léčí zvenčí…

Konopná mast si poradí s:

  • atopickým ekzémem a lupénkou,
  • diabetickou nohou, sepsí a bércovými vředy
  • plísněmi i jinými bakteriálními infekcemi
  • vstřebáváním pohmožděnin
  • drobnými kožními poraněními a bodnutím hmyzem
  • spáleninami
  • dle posledních studií ji nemůžeme upřít blahodárný vliv při léčbě melanomu – nejrozšířenější formy rakoviny kůže.

Díky vysokému obsahu antioxidantů jsou účinky konopné masti hojivé, revitalizují a pro vysoký obsahu vitamínu C a E umí zpomalit i proces stárnutí pleti. Dokáže tedy být nejen správným léčebným prostředkem, ale i podporou rekonvalescence a unikátní vlastnosti spolu s antiseptickými účinky předurčují mast k širokému kosmetickému použití ale i jako doplněk lékárniček k ošetření pokožky. Vyživující účinky konopné masti lze pocítit na kůži celého těla. Postará se i o suchou nebo podrážděnou pokožku hlavy.

… a umí léčit i uvnitř

Nepopíratelnou podporou se konopná mast stává i při léčbě:

  • lehčích druhů artróz
  • bolestí kloubů a svalů
  • svalových křečí a zatuhlosti pohybového aparátu
  • bolesti při menstruaci
  • migrén
  • zánětu horních i dolních cest dýchacích a začínajících bolestí v krku
  • zánětu žil
  • hemeroidů

 

Konopná mast je jemným a hypoalergenním ekvivalentem přírodní poporodní péče.

Za zmínku určitě stojí mírný afrodisiakální a relaxační účinek. A jaké účinky od konopné masti určitě nečekat? Konopná mast nezpůsobuje změny vědomí, neovlivňuje vnímání a určitě nečekejte pocit omámenosti. Na poli kosmetiky a péče o pokožku je jedničkou s nejnižším výskytem alergických reakcí a udělá radost i těm nejmenším s tou nejcitlivější pletí. Máte s mastičkou osobní zkušenosti? Přistoupili byste raději na léčbu pomocí konopí nebo více věříte farmakologickým výrobkům? Neváhejte nám do komentáře napsat své preference a zkušenosti.

5 komentářů u „Účinky konopných mastí: Co všechno můžete očekávat?“

  1. babicka11 napsal:

    Mast jsem ještě nevyzkoušela, tak až se rozhoupu, tak asi něco objednám :-). Slyším na to samou chválu.

  2. irinkamil napsal:

    Konopí a látky z něj získávané byly po mnoho let zatracované; považovaly se pouze za látku, kterou se narkomani dostávali do rauše a jejich používání bylo více méně zakazované. O léčivých účincích přípravků z konopí se vědělo hodně dávno, myslím, že se s jejich pomocí léčilo od nepaměti. Přesto nebyla jejich produkce povolena, nejspíš z důvodu velkých zisků farmaceutických společností, které vydělávaly na produkci převážně průmyslově vyráběných lécích. Po velkých dohadech se povolila tak zvaná homeopatika, což jsou léky založené na přírodních materiálech, ale ještě i dnes jsou považována mezi většinou lékařů za něco podřadného a neznám žádného, který by mně nebo mým blízkým homeopatika doporučoval. Spíš k nim přistupovali jako k nutnému zlu, protože hodně lidem pomohly od neduhů, takže už nešlo je šmahem zatracovat. Sama jsem jednou vyzkoušela homeopatický přípravek proti chřipce a pomohl mi natolik, že jsem nemusela vůbec k lékaři, natož abych si nechala předepsat antibiotika. Dá se říct, že od té doby se nejdřív rozhlížím v lékárně či na internetu po přírodních lécích, teprve když mi nezaberou, jdu k lékaři. Je pravda, že průběžně užívám multivitamíny a víc jak tři roky mě nesklátila žádná viróza a ani chřipka.
    Po přijetí homeopatik lékaři se někdy po “sametovce” začalo mezi lidmi rozšiřovat léčení konopím, zvlášť u opravdu těžkých nemocí. Lékaři dokonce předepisovali konopné produkty k jejich léčbě a v určených lékárnách si pacienti tyto přípravky mohli vyzvednout. Dnes je už opravdu konopí, resp. přípravky z něj, běžně k dostání, mají je všechny lékárny, ať už kamenné nebo na internetu. Osobně raději sáhnu po masti z konopí, než bych si vzala tabletu ničící žaludek či játra. Jak jsem vyčetla z článku, už se vyrábí i masti pro malé děti, na odřená kolena a tak podobně; po domácku vyráběné přípravky jsou nejspíš v pořádku, nic proti tomu, jen je asi třeba dávat moc dobrý pozor na poměr součástí, i když vím, že v lékařském konopí nejsou žádné psychotropní látky, nejsem si jistá, zda přece jen nemohou, zvlášť malým dětem, ublížit. Ale to jistě mají všichni, kteří si přípravky z konopí dělají doma, velmi dobře zjištěné, takže se nic nemůže stát.

  3. matylda napsal:

    Používám konopnopu mastičku na ekzém, zabírá

  4. lgku990 napsal:

    Já osobně bych přistoupil raději na léčbu pomocí konopí, můj otec si vyrábí sám mastičku z konopí a používá na bolesti, odřeniny, je to dobré na zacelování ran po úrazech, možností využití je hodně a je hlavně účinná, ne jak některé masti koupené za ne malé peníze a účinek minimální ne li žádný.

  5. Rojak napsal:

    Ještě jsem neměl tu možnost vyzkoušet, ale něco na tom musí být.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *