Že člověk váží více, než by měl, to lze odhalit poměrně snadno. Je to vidět při jakémkoliv pohledu v zrcadle, je to vidět i na tom že se nevejdete do oblíbeného oblečení, stejně jako to může být patrné také na fyzické kondici. A jak zjistit, zda máte opravdu váhový problém? Pomůže BMI kalkulačka. Nástroj, který se používá po celém světě k tomu, aby byl zjištěný takzvaná index tělesné hmotnosti. Ten s poměrně velkou přesností řekne, zda se mýlíte, nebo nikoliv.

Kalkulačka spočítá takzvaný BMI index

Jde o Body Mass Index, který vyjadřuje poměr váhy k výšce. Dokáže pomoci určit, zda člověk stále ještě váží normálně, nebo nikoliv. BMI index je dvoumístným číslem, které každého člověka zařadí do určité kategorie. Tou rozhodně nejlepší je ta s rozmezím 20 – 25. Kdo do ní patří, má optimální váhu. Komu vyjde číslo vyšší, ten si potvrdil, že jeho zrcadlo ani oblečení nelžou. Může se objevit nadváha, ale i různé stupně obezity. Zde už není dobré nechávat vše být, jelikož kromě snižování krásy postavy se mohou objevit i rizika spojená se zdravím.

Co dělat, pokud je vaše hodnota BMI vyšší, než jste chtěli?

Může nastat situace, kdy je váš index tělesné hmotnosti skutečně vyšší a vy v tu chvíli nemáte tu správnou váhu. Co se s tím dá dělat? Základem úspěchu je správná dieta. Ta pomůže BMI vrátit opět do té správné kategorie. A jak by takový dietní režim měl vypadat? Určitě není vhodné hladovět, jelikož taková dieta může výrazně uškodit. Nehledě na jo-jo efekt, který znamená opětovný nárůst váhy. Ideální je změnit stravovací návyky a jíst pětkrát denně. Vhodné je mít pestrou stravu a během ní také kontrolovat kalorický příjem. Tím to končit nemusí, jelikož kdo chce podpořit spalování tukových zásob, ten by měl také začít sportovat. U aktivity je důležitá hlavně pravidelnost. Kratší doba třikrát do týdne je mnohem lepší cestou, než pouze jeden den tvrdé dřiny.

3 komentáře u „Myslíte si, že máte vyšší váhu? BMI index vám to odhalí“

  1. lgku990 napsal:

    Ten jejich tzv. BMI index, ten je tak akorát dobrý pro modelky, né, že bych byl tlustý, ale na svojí výšku 190 cm, váhu 100 kg a věk, bych musel mít 79 kg a to bych si připadal přinejmenším, jako podvyživený.

  2. babicka11 napsal:

    Já zas na svoji váhu bych měla měřit metr devadesát a to jsem ještě ráda, že jsem zhubla. 🙂 hhi

  3. Rojak napsal:

    Já vím, že dospělý člověk má vážit, kolik měří přes metr. Já mám 180, tak mám vážit 80 kg. Taková váha je pro mě ideální a těch 70 kg co mi vypočítal ten BMI index je tak váha pro ženu a ne pro chlapa.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *