Rozšířené představy o laku na karosérii jsou rozdílné a ne vždy se zakládají na pravdě. Přesto řidiči jsou velmi opatrní na své vozidlo a stavu laku přikládají velký význam. Není divu, oprava je totiž poměrně nákladná, ačkoliv hodně záleží na přístupu a vybavení autolakoven. Správně nalakovaný automobil poskytuje dokonalou ochranu.

Je to jen otázka času

Každý vlastník vozidla ví, že se zkrátka neubrání poškození laku, aniž by to byla jeho vina. Stačí celkem malá nehoda a problém je na světě. Ani povětrnostní vlivy nejsou milosrdní, a tak nám jednoduše v nejvíce namáhaných částech vykvete koroze. Přece jenom auto není nejlevnější věc, a tak je třeba začít nějakým způsobem jednat, korozi odstranit a vrátit svému plechovému miláčkovi jeho barvu.

Mnoho řidičů má pár svých verzí, jak vyřešit tento problém. Ne vždy je to úplně ideální volba.

  • Proč opravovat a řešit lakování, když se dá zakoupit hotový díl přímo v barvě?
    Sice je pravda, že se dnes dají sehnat nové díly, které mimochodem nejsou také zrovna nejlevnější, ale ve většině případů tato volba není nejlepší. Nikdy se totiž nikdo nemůže trefit do toho správného odstínu laku, který je na voze.  Správný odstín lze pouze po určení továrního kódu barvy.
  • Návštěva autolakovny je příliš drahá. Raději si lak opravím sám nebo to udělá soused.
    Tak určitě šikovné ruce zvládnou udělat mnoho oprav, ale stříkat auto, když k tomu nebudou podmínky, není zrovna moc rozumné. Nejen, že se nemusí opět povést stejný odstín barvy, ale konec konců ani úpravy povrchů nemusí dopadnout nejlépe.

Návštěva autolakovny se vyplatí

Nikdo bohužel nevlastní takové stejné vybavení autolakoven, aby si mohl bez problémů nastříkat celou karosérii svého vozu. V první řadě autolakovny mají veškeré vybavení pro opravy dílů a zároveň lakovací kabiny, které jsou ve výsledné fázi velmi důležité. Dále odborníci dokážou bez větších problémů určit přesný tovární kód barvy a nalakují poškozený díl tzv. výchozí barvou. Poté správně vystínují sousední díly, odstraní další odlišné odstíny a problémy.

Dobrá autolakovna má vše potřebné

V podstatě se žádná z nich neobejde bez lakovací kabiny, která je velmi důležitou součástí. Firma Naver, s.r.o. je předním z výrobců těchto kabin a nabízí je v různých provedeních, přesně podle požadavků a potřeb autolakoven. Zároveň nabízí další svoje služby, včetně případného servisu

3 komentáře u „Kvalitní lak na karosérii vozu má svůj význam“

  1. Rojak napsal:

    Kdysi jsem renovoval starší Š100 a dával jsem ho i do lakovny. Jak jsem to auto viděl potom, málem jsem ho ani nepoznal. Nevěřil jsem, že to je moje auto.

  2. lgku990 napsal:

    Jó, taková autolakovna je dobrá věc, ale není to bohužel žádná levná záležitost, takže raději, ať se musí co nejméně využívat.

  3. babicka11 napsal:

    Měli jsme kdysi auto 120, tak krásný lak a nezvykle nádhernou lesklou barvu jsem nikde jinde takovou neviděla. Jednou ho ale syn otočil na střechu …., hlavně, že se mu nic nestalo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *