Už jste slyšeli o batátech? Ne?

Podívejte se, na základní charakteristiku a k čemu se vlastně využívá. Gastronomové z ní vaří často, nicméně jestliže jste ji ještě nevyzkoušeli vy, udělali jste velkou chybu. Není nejen velmi dobrá, má také řadu prospěšných látek.
Jejich vzhled není příliš pěkný, nicméně určitě to není to, co by vás mohlo odradit. Batáty jsou především zdravé a dobré.
Batáty dnes můžete koupit ve většině supermarketů, takže to za zkoušku určitě stojí.

Batáty mají hodně prospěšných látek

Batáty jsou hlízy povijnice batátové. Zajímavostí je, že jsou sice podobné bramborám, nemají s nimi ale nic společného. Místem, odkud povijnice pochází, se nachází v Americe. Druhou zajímavostí je, že se v Evropě objevili dříve než brambory, přesto je moc lidí nevyužívá. Říká se jim sladké brambory a obsahují celou řadu prospěšných látek.

Mezi ně například patří:

  • Betakaroten
  • Vitamin B6
  • Železo
  • Vlákninu

Sladké brambory se jim říká proto, že jsou za prvé nasládlé, díky přítomnosti cukru a škrobu, ale také se stejně zpracovávají. Jsou především vhodné pro seniory, kteří mají problém konzumovat velké a tvrdé části potravy, batáty se dají skvěle rozmixovat. Stačí mít vhodné pomocníky do kuchyně a pak je práce hned hotova.

Chcete si je vypěstovat? Není problém

Batáty seženete v jakémkoliv větším obchodě, jsou však o něco málo dražší, než klasické brambory. Připravit z nich můžete hranolky, pyré, kaši a mnoho dalšího.
Povijnici také lze jednoduše pěstovat, nemusíte batáty tak kupovat, stačí jim připravit vhodné místo pro růst.
vypěstujte si batáty
Sazenice se ven dávají až po ledových mužích, vyžadují prohřátou půdu, sklízí se po tom, až když jim uschnou lodyhy, někdy v průběhu září a října.
V případě velkého sucha, je dobré povijnici čas od času zalít. Batáty budou také chutnat dětem, možná více než brambory, a to především díky nasládlé chuti. Nebojte se je vyzkoušet. Konzumace batátů je vhodná také při cukrovce a snižování váhy.
Batáty se dají zapékat, dusit, vařit nebo smažit. Ani zde se fantazii meze nekladou.

Třeba nám naše dvorní magazínová zahradnice babička11 něco doporučí nebo dá další tip 😀

5 komentářů u „Batáty, jako oblíbená pochutina do kuchyně, vyzkoušejte je“

  1. Evik napsal:

    Batáty zbožňuje můj syn. Pro dědi jsou batáta super surovina. Jsou teda drahší ale co pro ty naše děti neuděláme.

  2. lgku990 napsal:

    Batáty jsem ještě nikdy nechutnal i když jsem o nich už slyšel, možná, že je někdy ochutnám.

  3. babicka11 napsal:

    Batáty mají v Lidlu i v Kauflandu …… 🙂

  4. babicka11 napsal:

    Batáty jsem vyzkoušela, nechtěla jsem ale dělat kaši, asi by mi moc nechutnala, přece jen jsme zvyklí na jinou. Ale tohle je fakt dobré.
    Batátový koláč
    Potřebujeme: 3 větší batáty, balíček anglické slaniny, balíček sýra, cibule šalotka, kelímek šlehačky, 4 vejce, 1 červená paprika, sůl, pepř, petrželka, tymián, rozmarýn – toho opatrně
    Postup: vymažeme si kulatou formu nebo zapékací mísu, pokrájíme slaninu a opečeme mírně na pánvi, přendáme do mísy a osmažíme cibuli. Batáty nakrájíme na tenké plátky (nejlépe na struhadle), osolíme, opepříme, přidáme bylinky, nadrobno nakrájenou červenou papriku a smícháme se slaninou a cibulí. Nakonec vmícháme nastrouhaný sýr (Gouda, Eidam), vejce a přilijeme šlehačku. Směs nalijeme do formy a zapečeme. Zhruba za 45 min. je hotovo. Batáty díky ostatním ingrediencím mají zvláštní jemnou chuť a nejsou tak nasládlé.
    Batáty kromě betakarotenu také obsahují kyselinu chlorgenovou, kyselinu kávovou a lutein, a působí tak preventivně proti rakovině.

  5. Rojak napsal:

    Ještě jsem tuto plodinu neochutnal. V obchodech jsem jí neviděl a abych jí proto někde sháněl, to se mi zrovna nechce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *