Jdeme koupit kapra na Vánoční stůl

Jdeme koupit kapra na Vánoční stůl

Kapra si každý z nás spojuje hlavně se štědrovečerní večeří spolu s bramborovým salátem.

Ještě než se zastavíme u pouličního prodejce, protože toto téma je v těchto dnech aktuální, tak si o něm něco povíme.

Kapří maso je zdravé a lehce stravitelné.

Obsahuje bílkoviny, vitamíny skupiny B, A, D, zdravé tuky a mnoho zdraví prospěšných látek. Díky mastným kyselinám omega 3 chrání naše srdce a cévy a nejen že podporuje rozvoj mozku a celý imunitní systém, pomáhá udržovat hladinu cholesterolu v krvi.

Hodně receptů, jak ho upravit, potvrzuje jeho chuť.

Přes to všechno, se ale ryb u nás jí málo. Je to způsobeno tím, že kapr má hodně kostí a to hodně lidí odrazuje ho zařadit častěji do svého jídelníčku. Jistě my starší pamatujeme na polknutí rybího tuku, který sice nebyl dobrý, ale byl zdravý.

Málokdo z nás si jezdí i během roku do rybích sádek, kde si může vybrat, jakého kapra či jinou rybu, třeba štiku, okouna, nebo candáta, vybrat.

Kapr není náročná ryba na chov, má dlouhou tradici a je zřejmě nejčastější rybou, chovanou v našich rybnících.
Má rád stojatou vodu, kde se mu dobře daří, je všežravý a také je přikrmován obilninami, přibývá tak celkem rychle na váze.
Ve věku 3 let váží asi 1,5 kg a s věkem 4 let už má okolo 3 kg.

Výlov kapra na rybníku

Kapři se mohou chystat k výlovu, který je vždy zážitkem nejen pro rybáře, ale i pro ostatní diváky na břehu.
Ti si mohou s touto podívanou ryby hned koupit a většinou je to spojeno i s ochutnávkou rybích specialit. Musí si ale přivstat, neboť s výlovem se začíná brzy ráno už okolo sedmé hodiny.
Tyto ryby dobře snáší transport do sádek, kde proudí čistá voda a poté se rozvážejí do měst k prodeji. Kapra si neseme domů živého hlavně kvůli dětem, kterým se líbí kapr ve vaně. Neměl by tam ale být příliš dlouho, chlorovaná voda mu nesvědčí.

  • tradicí je šupina z kapra v peněžence s vidinou získání peněz
  • také se dává šupina pod talíř při štědrovečerní večeři

Podívejte se na ni příště pořádně, ta tmavší část s kruhy představuje zimní čas a podle toho poznáte, jak byl kapr starý.

Někdy děti chtějí kapra pustit zpátky do řeky, ale tím mu nepomůžeme. Není na to připravený a většinou uhyne z důvodu teplotního šoku.
I ryba může prožívat stres.

Proto neváhejte a kapra si připravte podle své chuti nejen na Vánoce, ale zkuste alespoň jednou měsíčně ho zařadit ve své kuchyni.
A ještě něco – ryba pomáhá dokonce i při hubnutí.

Pokud máte nějaký svůj oblíbený recept,nebo rodinný recept od babiček, využijte blog Vařme s láskou, kam se recepty s kaprem hodí jako inspirace pro další milovníky rybího masa 😀

20 komentářů

  1. ryby miluji po celý rok a nejen mořské, takže kapr bude určitě a také rybí polévka mňam

  2. Kapra moc nemusím, ale iné ryby jem počas celého roka, napr. losos, tuniak, sardinky, pstruh. Na Vianoce máme väčšinou rybie filé.

  3. Jsme Češi, takže kapr je naše doména. Je to nejlepší ryba, která u nás je. Jen ty kostičky, ach jo. Nejsem sice na ryby, ale Vánoce bez kapra nejsou Vánoce.

  4. Kapr nesmí chybět ani u nás, jen tedy nevím, jak to bude letos.. Vždy ho kupuje, čistí a porcuje mamka 🙁 Si říkám, jestli nekoupím už porce v marketu, kde mají rybí pult.. A budu mít na rok dost.. Nějak mi sladkovodní ryby moc nejedou, si dám radši ty mořské.. Nejradši mám lososa jen na másle s bylinkami a česnekovými houstičkami 🙂 A nebo klasiku tresku, pangania či rybí prsty..

  5. Kapr na Vánoce je u nás tradice, během roku jíme ryby spíše mořské. letos mám ale pokušení tradici změnit a uvařit něco netradičního. Tak nevím, jestli mám podlehnout 🙂

  6. U nás se na kapra těší jen moje mamka – my si s ní dáme symbolický kousek a pak už je celý její. Může ho studený i teplý, k snídani, obědu i večeři.
    🙂

  7. Kapra jsme dostali ve firmě na Mikuláše, takže už mám o tuto starost postaráno.

  8. Na Vianoce jeme rybie filé, kapor u nás moc nejde, ale iné ryby, ako napr. šťuka a pod., počas roka jedávame.

  9. Kapři asi ke křesťanským Vánocům patří, někdo je i s oblibou chytá, moc na chytání ryb nejsem a kapra občas jím na ty Vánoce, to je asi vše co bych k tomu dodal.

  10. já jsem kapra začala jíst teprve před pár lety – na ryby moc nejsem – a stačí mi opravdu tak na vánoce jeden kousínek… asi je to hlavně těma kostma – kor když si vzpomenu na lonské vánoce, jak se nám babi dusila…brrr, raději rybí prsty 🙂

  11. Vánoce bez kapra si vůbec nedokážu představit, naštěstí máme pár kamarádů rybářů, kteří mi vždycky nějakého opatří. U nás ho jím většinou jen já, manžel a syn jsou na řízky a Martinka jen kuřízky, tak máme vlastně tři druhy. I teď v mražáku už čekají kapříci dva. Živého kapříka před vánocemi nekupujeme, díky kamarádům máme přísun skoro celý rok a tak si občas udělám kapra jen na kmínu, nebo na bylinkách. Je to luxus, klidně bych je poradila jíst i 3 dny, teplý nebo studený, to je jedno.

  12. Já mám kapra moc rád, kosti mi vůbec nevadí, většinou kupuji kapra v Globusu, už je vyčištěný, jen ho naporcovat, ochutit, obalit, usmažit a podávat s domácím bramborovým salátem, kurňa, já bych baštil, až bych měl boule za ušima.

  13. Kapra kupuji hlavně při výlovech, vnučka se tam vždy krásně vyřádí, bohužel letos nám to nějak nevyšlo tak budu muset koupit kapra až v předvánočním prodeji

  14. Ryby kupujeme v Liběchově v rybárně celkem často, na Vánoce ho dělám taky, i když muž si jen udloubne a radši si dá dvě „kola“ vinné klobásy nebo řízek, tak vlastně dělám vše. Syn kapra taky miluje, ta jeho ne, tak když přijede, dáváme si spolu. Chutná nám i studený.

    • jo – jinak parádní kousky na fotce!! Už je vidím na talíři :-).

      • no jó, trochu jsem měl štěstí 😀

        • prý trochu, vždyť mají aspoň 10-12 kg! 🙂

  15. Kapr a Vánoce patří k sobě, jinak si to ani nedovedu představit.Vánoční kapr je nejlepší. Jíme ryby i přes rok, protože máme kamaráda – rybáře.Když jedeme do Třeboně,vždycky si tam rybu dáme.Mají tam velký výběr v rybím jídelníčku.Už se mi také stalo,že kapr šíleně smrděl bahnem a vůbec se to nedalo jíst, ale to bylo v létě.

  16. Na Vánoce kapra jezdíme kupovat k rybářům do Ronova nad Doubravou.
    Ti jich tam vždycky mají hodně. Každý si může vybrat. Kdo chce, tak mu ho i vykuchají.
    Tradičně ho smažíme a jíme s bramborovým salátem.
    Za rok sníme jenom asi 3 kapry.

  17. Na výlov chodíme každý rok a moc se nám to líbí hlavně naší dceři. Jinač kapr na Vánoce nesmí chyběl, ale přiznám se že jinač přes rok moc ryby nejim. Ale na ty Vánoce musí být, tradice je tradice.

Submit a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.