Síla chilli papričky dokáže spalovat přebytečné tuky

 

carolinaExistuje mnoho druhů pálivých chilli papriček, nejpálivější se musí dokonce držet v rukavicích. Kapsaiciny, které jsou obsaženy v těchto papričkách, je vlastně přírodní antibiotikum. Jejich konzumací máme lepší náladu díky výskytu této látky, neboť reaguje na hormony endorfinu a serotoninu, známé jako hormony štěstí.

Cítíme se více nasyceni, pokud budeme jíst jídlo s jejich přídavkem.

 

Také pomáhají při zlepšení naší imunity, ničí bakterie a viry, předcházejí infekcím, oddalují nástup artritidy, zbavují nás bolesti hlavy a také mají pozitivní vliv na potenci.

Chilli je zdravá pochoutka, ale jen se nesmí přehánět a jíst v rozumných dávkách, jinak by se mohly vyskytnout žaludeční problémy. Chilli obsahuje vitamíny A, C, E, také hořčík, beta-karoten a flavonoidy (vitamín P), které jsou známé pro antioxidační působení.

Pokud si nevíte rady, jak zatočit s přebytečnými kily, tak chilli vám pomůže. Chilli papričky pomáhají při hubnutí, pálivost snižuje pocit hladu a zvyšuje spalování kalorií. Víte, že látky v nich mají tepelné účinky? Ty právě zlepšují trávení díky zrychlení metabolismu. Ti, kteří papričky konzumují pravidelně, mohou zhubnout snadněji.

Když budete doma vařit s těmito papričkami, dejte velký pozor a nesahejte si na pokožku okolo očí, raději použijte rukavice. Na pálivost v ústech se dá zvyknout přidáváním si dávek pálivosti, po jídle pak se doporučuje napít se mléka, které ostrost zneutralizuje.

Pokud nesnášíte pálivost chilli papriček, v lékárně určitě budou mít k dispozici tablety s těmito papričkami, jako doplněk stravy. Cena ale bývá vysoká, vzhledem k tomu, že nevíte, zda to bude fungovat právě u vás. Chilli si můžete i sami vypěstovat buď ze semen, nebo koupit přímo rostlinku. Existuje internetový obchod Chillidoctor pro lidi, kteří mají rádi ostré, a tam můžete zakoupit všechny druhy celých sušených, mletých, ale i tekutých těchto papriček.

Obliba receptů na pálivá jídla u nás roste, a tak přidám jeden i já:

Frittata s chilli

Potřebujeme: 5 brambor, 2 chilli papričky (bez semínek), 6 vajec, česnek, smetana, mletá paprika, sůl, pepř, strouhaný sýr, olej

Postup: uvařené brambory ve slupce nakrájíme na kostky a opečeme ve vyšší pánvi, přidáme chilli, česnek, (vejce, smetanu a sýr smícháme dohromady) a vlijeme na pánev. Okořeníme, a až budou vejce hotová, můžeme podávat. Teplé nebo studené. Je to tak trochu podobné francouzským bramborám, že?

Máte nějaký recept, zkušenost, zážitek s chilli?

33 komentářů u „Hubneme s chilli papričkami a jde to“

  1. vita1980 napsal:

    lehce pálivá jídla můžu, ale nesmí se to přehnat. A že pomáhají s hubnutím? To slyším poprvé.

  2. Johny napsal:

    Chili si na jaře a v létě sám pěstuji. Teď momentálně mám doma pár rostlinek a už se pomalu blíží sklizeň všech chili papriček. Děkuji za zajímavý tip, netušil jsem, že se dá po chili také zhubnout. Já nejčastěji chili papričky přidávám do mexického guláše, nebo se také hodí do některých polévek.

  3. Kavon napsal:

    Pálivé chilli papričky nejedávam, sú na mňa až moc pálivé, ale napr. taký cesnak mám veľmi rád.

    1. babicka11 napsal:

      jo, česnek, ten máme rádi hodně, a pokud možno všude …je tak zdravý, že o tom lidi ani neví 🙂

  4. babka napsal:

    Jednou z hecu jsem snědla 2 papričky a dala jsem za pravdu všem, co tvrdí, že pálí 2x. Jednou, když je člověk jí a podruhé, ….. Od té doby jsem je raději nejedla. To spíš si zacvičím nebo půjdu na procházku.

  5. Rojak napsal:

    Chilli mám rád, ale že by se po něm hublo, tomu moc nevěřím.

  6. coolnet napsal:

    čili moc nepouživam,pokud zrovna nejsou na pizze,ale feferonky křen česnek ano 🙂 a paliva paprika taky dokaže divy 🙂 🙂 🙂

  7. bobalka napsal:

    Čilli papričky nepoužívám. Ani do vaření nedávám, je to proto, že velice často vařím i pro vnoučata. Manžel když chce, tak si přidá pálivou papriku. Já kdysi milovala feferonky zavařené k chlebu, ale čím jsem starší, tím méně je mohu jíst. Bolí mě po nich žaludek, tak se jim raději taky vyhýbám.

  8. Benula napsal:

    Tak to já nemusím, čili papričky nepoužívám, ještě jsem se to nenaučila a ani nenaučím používat.

  9. Jana napsal:

    Chilli miluje manžel, to vysvětluje, proč je hubený jak lunt 😀 Na příští rok jsem mu slíbila, že mu je vypěstuju doma a naložím se sušenými rajčaty, dělala jsem letos prvně a všichni si pochutnáváme.. Tedy, my na naložených rajčatech, manžel na chilli 😀 My na ostré nejsme moc zvyklí.. Ale asi by nebylo na škodu to zkusit.. Chjo, to se budou furt volat hasiči.. 😀

  10. veruska napsal:

    Já nemám ráda pálivá jídla! Ale občas kousek pálivky do jídla přidám. Je fakt, že chlapi to mají rádi.

  11. bobi napsal:

    …jojo…chilli papričky…tenkrát,ještě nezkušená,pálivé papriky..dělala jsem lečo,do toho ty pálivé papriky a takdále…zrovinka mě svědily oči a já těma rukama jsem mázla a ach ouvej,to jsem si dala teda,tak jsem si představovala těma chilli papričkama…no jo,člověk se neustále učí…a pálivé moc nemusím,když tak opravdu jen malilinkatej proužíček…

  12. Petulavpk napsal:

    Děkuji za super tip. Ostrá jídla máme rádi a hlavně, když se mi sjedou domů chlapi. Ti pořád hledají něco ostrého . Opravdu mě potěšila nabídka v e-shopu a rozhodně ji využiji. Hlavně mi to ušetří čas, jelikož v obchodech rozhodně taková nabídka není a občas najít jen chilli koření dá zabrat. Děkuji

  13. Ivona napsal:

    Chilli papričky jsou u nás celkem v kurzu. Manžel je dává do guláše, ale já se s nimi nepárám. Občas si dám kávovou lžičku sušených mletých papriček. Poprvé mě to stálo trochu odhodlávání, ale teď v pohodě. Hubnout nepotřebuju, ale kapsaicin je dobrý antioxidant, takže z tohoto důvodu.

  14. babicka11 napsal:

    Jednou jsem to přehnala s pálivou paprikou v guláši a stačilo :-), manžel řekl, že je statečný a slzel pak ještě dvě hodiny …Pálivé kozí rohy přidávám do okurek, jsou pikantnější. Přímo na papričky bych si netroufla.

  15. Ryba napsal:

    Pálivá jídla mám rád, ale víc než jednu papričku Jolokia nebo Habanera nesním. No a pro ty nejodvážnější je velkou výzvou Trinidad Scorpion Moruga. Na youtube můžeme zhlédnout borce, kteří se při jídle tohoto pálivého pokrmu natáčejí.

  16. Odalv napsal:

    Pálivé jedlá moc neobľubujem, takže ani pálivé chilli papričky nejedávam, ale ako sa píše v článku sú zdraviu prospešné a kto má rád pálivé jedlá tomu určite prospejú.

  17. matylda napsal:

    Hm, asi si dnes uvařím čili. Potřebuji nějak zvednout náladu 🙁

  18. MadameBijou napsal:

    Já sice zrovna kily navíc neoplývám, ale chilli papričky jsou zdraví prospěšné, takže je určitě budu konzumovat častěji. Můj taťka je navíc na pálivé věci, u nás tedy tato pochoutka občas bývá.

  19. blaju napsal:

    Chilly papričky občas taky používám, přidávám jednu papričku někdy i do vývaru.

  20. anddy napsal:

    Chilli papričky přidávám třeba do guláše nebo něco jako katův šleh, tím jak vařím pro dva chlapy ti to ocení. Já pálivá jídla nikdy nemusela a teď ve stáří je přímo nesnáším, třeba když ten guláš jenom ochutnám je mi zle…Ale ten recept vypadá moc dobře-vyzkouším…jenom dám menší množství papričky, snad tím recept nezkazím…:))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *